Kako pokazuju istorijski podaci Inđija je još davne 1900. godine imala zabavište, odnosno organizovan je rad sa decom predškolskog uzrasta u privatnom zabavištu. Kao prva učiteljica navodi se Katica Posavac koja je otvorila zabavište za malu decu u svom domu.

Zabavište je pohađalo ukupno 30 mališana, od toga četrnaest dečaka i šesnaest devojčica. Posle deset godina rada u privatnoj ordinaciji, o ovom zabavištu počinje da se stara Opština.

Dvadesetih godina prošlog veka u Inđiji je radilo i konfesionalno zabavište i bilo je smešteno u većoj porodičnoj kući sa prostranim dvorištem u ulici Džona Kenedija broj 8.

U to vreme su konfesionalno zabavište pohađala nemačka, mađarska i srpska deca, a sa njima su , na nemačkom jeziku radile časne sestre. Uslovi za rad su bili teški, jer je u jednoj grupi bilo više od 50 dece, a ovo zabavište je radilo do oslobođenja Inđije.

Posle Drugog svetskog rata, pri OŠ „Dušan Jerković“ organizovan je rad zabavišne grupe, a tokom pedesetih i šezdesetih godina broj grupa se povećavao, ali su one i dalje postojale u okviru škola.

Godine 1978. je osnovana Predškolska ustanova, koja je dobila ime po narodnom heroju Bošku Buhi, ne kao samostalna ustanova, nego kao OOUR zajedno sa školama, u sastavu Radne organizacije „Podunavski partizanski odred“.

U to vreme broj radnika u predškolskoj ustanovi je bio osamnaest i to pet vaspitačica, četiri negovateljice, tri radnika na tehničkim poslovima i šest radnika na administrativnim poslovima.

Direktor novoosnovane ustanove je bila vaspitačica Boja Banjac, koja je tu dužnost obavljala do 1987. godine, a zatim ponovo od 1994. do 1999. godine.

Prvi namenski građen dečiji obejkat otvoren je 1978. godine sa 200 mesta za decu od jedne do sedam godina starosti.

Nakon deset godina, 1988. godine, Inđija dobija još jedan objekat istog kapaciteta, a davne 1974. godine izgrađen je objekat u Beški, kapaciteta 120 mesta.

Foto: Objekat “Neven” u Inđiji

40 godina kasnije  u Inđiji postoje i rade dva objekta, “Sunce” kao centralni objekat i “Neven”, a sva sela imaju vrtiće, ali zbog povećanog broja dece, kao i  novootvorenih radnih mesta, gde su oba roditelja zaposlena, počinju da se stvaraju liste čekanja za upis dece u vrtić.

Iako je Opština Inđija pokušala da reši ovaj problem dogradnjom  i proširenjem oba objekta u Inđiji, trajno rešenje  imamo tek sada kada je izgrađen potpuno novi moderan vrtić koji ima kapacitet za 280 mališana.

                                                                                          Foto: Novi vrtić

Vrtić je svečano otvorio 1. septembra predsednik opštine Inđija Vladimir Gak i direktorica PU “Boško Buha” Jelena Kresoja.

Kako se navodi reč je o objektu  površine 1.000 kvadratnih metara, a deca su raspoređena u ukupno deset vaspitnih grupa-u četiri grupe se nalaze bebe a u ostalim deca uzrasta od 3,5 do 5 godina.

Objekat je izgrađen za godinu dana i finansiran je isključivo opštinskim sredstvima. Vrednost samog objekta je 108 miliona dinara a još 40 miliona dinara je izdvojeno za nameštaj, igračke, didaktička sredstva, kuhinju i druge neophodne opreme.

-Inđija nema više liste čekanja, svako dete je upisano, za svako dete smo obezbedili mesto u vrtiću i ovim smo rešili jedan od većih problema iz prethodnog perioda, istakao je prilikom svečanog otvaranja vrtića predsednik opštine Inđija Vladimir Gak.

Please follow and like us:
Pin Share
Podelite sa prijateljima: