Voz za testiranje pruge Beograd-Novi Sad dostigao brzinu 200 km/h

Voz za testiranje brze pruge Beograd – Niš, sastavljen od mernih kola Nemačkih železnica, dostigao je po prvi put na jednoj od deonica na ovoj relaciji brzinu od 200 kilometar na sat, bez ikakvih teškoća u funkcionisanju i saobraćaju.

Prvi put brzina od 200 kilometara na sat ostvarena je prilikom saobraćaja voza za testiranje na deonici brze pruge između Stare Pazove i Nove Pazove.
Tom prilikom brzinomer u specijalnoj lokomotivi koja je za potrebe testiranja brze pruge u Srbiji stigla iz Nemačke zabeležio je maksimalnu brzinu od 201,5 kilometara na sat.

 

Testiranja brze pruge Beograd – Niš odvijaju se utvrđenom dinamikom i narednih dana nastavljaju se kako je planirano. Testni voz Nemačkih železnica svakodnevno obavlja veći broj vožnji na prvoj srpskoj brzoj pruzi.

 

U glavnoj železničkoj stanici Beograd Centar u Prokopu, u funkciji je nova Telekomanda za saobraćaj vozova velikih brzina, odnosno Dispečerski komandni centar, u kome stručne službe „Infrastrukture železnica Srbije“ i izvođača radova neprekidno prate funkcionisanje saobraćaja na brzoj pruzi i testiranja koja se obavljaju.

Podsećamo da su dinamička testiranja na pruzi za velike brzine do 200 km/sat Beograd – Novi Sad počela 17. januara 2022. godine, a da su dan kasnije na prvu srpsku brzu prugu stigla i specijalna merna kola kompanije Nemačkih železnica „Deutsche Bahn Systemtechnik“, koja je angažovana za realizaciju ovog posla.

Testiranje brze pruge obavlja se fazno i po deonicama duž cele brze pruge Beograd – Novi Sad, a planirano je da ova faza ispitivanja traje do 4. februara 2022. godine. Testiranja se obavljaju svakodnevno u vremenskom periodu od 7.00 do 17.00 sati, dakle u vidnom delu dana i u uslovima potpune obustave železničkog saobraćaja na pruzi Beograd – Stara Pazova – Novi Sad.

Podelite sa prijateljima:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.