U srcu ravničarsko – ruzmarinskog Srema, poznatog kao ‘nasred puta’ od Beograda prema Novom Sadu, leži jedno lepo selo zvano Vojka.
Da li je ime poteklo od legende o lepojki Vojki u koju se nekada davno jedan ugarski plemić zaljubio ili zbog voj(s)ke graničara koji su tu živeli, smeštena u ravnici na površini od 53,9km sa preko 5000 meštana u 34 široka šora, ovo  naselje staro je 6 vekova (u pisanim dokumentima spominje se prvi put 1416. godine).
Foto: Vojka
Nekada čuveno po vetrenjačama, sada nosi uspomenu na njih samo u grbu sela. Ono što Vojku i Vojčane izdvaja od ostalih naselja je to što su bili poznati graničari, ali i vinogradari još iz vremena vladavine austrougarskih monarha, od kojih su dobili vinograde u Čortanovcima na obroncima Fruške gore.
U ataru Vojke nalazi se poznato arheološko nalazište Brdašica iz doba Avara, kao i nekoliko arheoloških lokaliteta iz doba Rimskog Limesa.

Zahvaljujući odličnom geografskom položaju (30km od Beograda i 50km od Novog Sada), povezana sa dva putna pravca, regionalnim putem Beograd – Novi Sad i autoputem Beograd – Zagreb, kao i  izuzetno plodnoj ravnici,  Vojka je imala sve uslove za solidan razvoj i kvalitetan život: od OŠ ,,Milan Hadžić”, sportskih objekata gde se ističe nova sportska hala za 1000 gledalaca, ambulante, pošte, Doma kulture, do lovačkog doma, vrtića, sportskih klubova i kulturnih organizacija i udruženja. Tu je i prelepa pravoslavna crkva Svetog Oca Nikolaja izgrađena 1957.godine.
Pravoslavni hram Svetog Oca Nikolaja
Godina  2016. je cela bila u znaku jubileja: u Mesnoj zajednici je  dominirala etnografska postavka kao svedočanstvo 600 godina postojanja ovog mesta, uređen je  asfalt u 17 ulica, a četvorodnevni kulturno – zabavni program bio je na zavidnom nivou uz veliku podršku lokalne samouprave u Staroj Pazovi.
Da pomenemo još FK ,,Sremac” osnovan 1927., KUD ,,Slavko Gajin”, koji postoji 70 godina, slikarska kolonija koja je jedna od najatraktivnijih u Sremu, konjički klub koji je nedavno održao Prvu fijakerijadu, društvo golubara, popularno lovačko društvo ,,Zec” koje je izdalo svoju monografiju.
Fijakerijada
U Vojki se godišnje proizvede više od 70.000 tona hrane što je 20 puta više hrane nego što je meštanima potrebno za godinu dana.
Moglo bi se još mnogo toga pisati o Vojki, ali najbolji način da saznate sve o njenim znamenitostima  jeste da svratite, obiđete sva pomenuta mesta i sami se uverite u verodostojnost ovog živopisnog i nadasve bogatog naselja.

Tekst je napisan u sklopu realizacije projekta „ Stara Pazova-opština po meri svih stanovnika“ koji je finansiran iz sredstava budžeta Opštine  Stara Pazova.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Please follow and like us:
Pin Share
Podelite sa prijateljima: