Osnovna škola „Braća Grulović“ u Beški sa partnerskim  školama iz Turske, Nemačke, Holandije, Estonije i Litvanije, realizuje evropski projekta osmišljen sa ciljem upoznavanja različitosti kultura, razumevanja i poštovanja ljudskih prava i demokratije i podsticanja tolerancije.


Četvrta mobilnost u okviru programa Erasmus+ i programa „Come thogeder“ održana je u novembru mesecu u holandskom gradu Breukelenu. Erazmus tim OŠ „Braća Grulović“ iz Beške činili su četiri učenika osmog razreda  i dva nastavnika.

Tokom petodnevnog boravka beščani su imali prilike da se upoznaju sa osnovnoškolskim sistemom u Holandiji, prisustvuju realizaciji redovnih  časova i vannastavnim aktivnostima.

Pored toga, upoznali su se sa kulturom, običajima i navikama njihovih domaćina u Holandiji, posetili Amsterdam i njegove znamenitosti: narodni muzej Rijskmuseum sa najvećom i najstarijom bibliotekom u Holandiji, divili se Rembrantovoj „Noćnoj straži“, zabavljali u muzeju iluzija „Upside Down“, posetili fabriku„ Cheese Experience- Woerden“ i još mnogo toga.

Između dve mobilnosti, aktivnosti se realizuju i intenziviraju putem projektnih platformi i on line komunikacije. U martu mesecu 2023. godine, OŠ „Braća Grulović“ će biti domaćin i ugostiti 22 učenika i 13 nastavnika iz partnerskih škola.

Projekat obuhvata četiri teme koje uključuju porodični život i običaje, tradicionalne plesove i muziku, tradicionalna jela i tradiciju ručno rađenih proizvoda. Sve navedene aktivnosti su usmerene ka stvaranju osećaja evropskog identiteta, zasnovanog na razumevanju i poštovanju drugih naroda i njihovih kultura.

Inovativnost projekta ogleda se u angažovanju učenika, nastavnika ali i  porodica, kroz šest učeničkih poseta partnerskim školama. Tokom priprema i realizacije poseta učenici zajedno rade na razvijanju veština saradnje, komunikacije, rešavanja problema, timskog rada, kritičkog mišljenja i učenja o različitim kulturama partnerskih zemalja.

Please follow and like us:
Pin Share
Podelite sa prijateljima: