TVRĐAVA ACUMINKUM: Od praistorije do srpskog poseda despota Brankovića…

Na ulasku u Stari Slankamen kada se spuštate serpentinama, pažnju će vam privući ostaci rimskog utvrđenja Acuminkum. Na arheološkom lokalitetu Gradina pronađeni su ostaci koji govore da je ovo mesto korišćeno od praistorijske epohe do kasnog srednjeg veka.

LEDENO DOBA U SLANKAMENU

Istovremeno sa razvojem Akuminkuma kao utvrđenja, u podnožju se razvija civilni deo naselja o čemu svedoče ostaci građevina i pokretni arheološki nalazi na širem području sela.

RAJ ZA LJUBITELJE DUNAVA

Na brdu iznad Slankamena nalaze se impresivni ostaci tvrđave koju su izgradili Kelti iz plemena Skordiska, a zatim je dogradili Rimljani koji su mestu dali ime Acumincum, pa vekovima kasnije preuzeli Turci kao strateško mesto na Dunavu.

SUKOBILE SE DVE SVETSKE SILE

Na temeljima rimskog Acumincuma u srednjem veku izgrađena je tvrđava. Kao utvrđenje istorijski izvori je pominju još 1072. godine kao „Castrum Zelenkamen“. Početkom XV veka bila je u posedu srpskih despota iz porodice Branković, dok je Turci zauzimaju 1521. godine. Ostaci tvrđave danas se mogu videti na ulazu u selo i na bregu severno od njega.

Rimsko utvrđenje je podignuto na dominantnom uzvišenju „Gradina“,  na desnoj obali Dunava na ušću Tise u Dunav. Arheološka istraživanja koja su vršena od 1955. do 1958. i 1965. godine utvrdila su da je Gradina višeslojan lokalitet. Protoistorijski horizonti obuhvataju naselja iz bronzanog doba, halštata a-b i kasnog latena. Poslednje protoistorijsko naselje je opredeljeno kao oppidum koji su nastanjivali Skordisci. Najranije rimsko utvrđenje se može vezati za početak izgradnje Limes-a. Utvrđenju iz rimskog razdoblja pripadaju skromni ostaci arhitekture i pokretni materijal koji se datuje od I do III veka. U II-III veku utvrđenje je obnovljeno solidno građenim zidovima, a u unutrašnjosti su sazidani novi objekti. Tokom IV veka utvrđenje postaje važna baza zajedno sa utvrđenjem kod današnjeg Titela, o čemu nam svedoče mnogobrojni nalazi moneta iz ovog perioda koji preovlađuju na lokalitetu. 

Podelite sa prijateljima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *