TEMIŠVAR: Šetnja kroz “Mali Beč” na obali Begeja….

Za sve ljubitelje putovanja, koji nisu u mogućnosti da izdvoje veću sumu novca za egzotične destinacije, topla preporuka ove leta može biti naše najbliže inostranstvo, a reč je o Rumuniji. Razne agencije organizuju jednodnevne izlete po pristupačnim cenama, a taman toliko vremena će vam biti potrebno da obiđete sve znamenitosti ovog grada.

Temišvar-grad na Begeju udaljen je od Beograda samo 160 kilometara, pa će vam putovanje kroz banatsku ravnicu oduzeti u proseku oko tri sata prosečne vožnje, sa čekanjem na granici nešto duže.

Reč je o najvećem gradu Banata, koji leži na reci Begej i sedište je Županije Tamiš. Sa oko 400.000 stanovnika Temišvar je četvrti grad po veličini u Rumuniji, a takođe je poznat kao i kulturni, obrazovni i trgovački centar zapadne Rumunije.

Zaista, ovaj grad sa pravom nosi naziv „Mali Beč“ jer se već sa prvom šetnjom po najužem gradskom jezgru oseća uticaj Austro-ugarske arhitekture. U centru grada dominiraju tri gradska trga- Trg pobede, Trg Ujedinjenja i Trg slobode. Pomenuti prvi i najveći Trg pobede je mlađi ali površinski veći gradski trg i izrazito je izduženog oblika.

Foto: hu.wikipedia.org

Na jednoj strani trga je Katedralni hram Banatske mitropolije Rumunske Pravoslavne crkve, a na drugoj zdanje Gradske Opere, jedine koja ima repertoar na rumunskom, nemačkom i mađarskom. Na ovom trgu se nalazi i zdanje Banatskog Muzeja, kao i niz gradskih palata iz zadnjih decenija Austro-ugarske.

Trg ujedinjenja je stariji trg, približno kvadratnog oblika i oko njega se nalaze glavna Rimokatolička katedrala, Srpska saborna crkva u Temišvaru Temišvarske eparhije, kao i brojne palate nekadašnjih moćnika.

Na trećem trgu- Slobode, možete zapaziti staru gradsku kuću i mnogobrojne kipove, međutim ono što će na vas ostaviti utisak o Temišvaru jeste savršen spoj više stilova. Kao da su se civilizacije, vekovima unazad, trudile da ostave vidljiv trag, počevši od Rimljana, Grka, Turaka i Austro-ugara i svaka i jeste ostavila svoj pečat jasno uočljiv na svakom koraku.

Foto: sr.wikipedia.org

Od zgrade Gradske opere pruža se širok plato i pešačka zona sa građevinama starim nekoliko vekova, ali osveženim gradskim prodavnicama, restoranima i kafićima. Temišvar inače zovu i „grad cveća“ pa ćete na svakom koraku primetiti sadnice najrazličitijih boja kao i zelene površine koje ublažuju ambijent betona i masivnih građevina.

Kada govorimo o cenama, one se kreću u rangu velikih evropskih metropola. Kada je reč o restoranima, prosečan ručak možete pronaći za oko 12 evra, kugla sladoleda košta 1,5 evro, a obična negazirana voda skoro 2 evra. Sve u svemu za jednodnevnu ekskurziju će vam biti dovoljno od 15 do 20 evra, što se uklapa u srpski standard. Ukoliko želite da posetite neki od šoping centara, vodiči preporučuju čuveni „Julius mol“ gde možete pazariti svetski poznate marke po vrlo pristupačnim cenama.

Foto: commons.wikimedia.org

Kada govorimo o strukturi stanovništva, pretežno stanovništvo jesu Rumuni, zatim Mađari, Nemci i Srbi, u procentima nešto manje od dva osto. Srbi su u Temišvaru „staro“ stanovništvo, budući da su u njemu prisutni više vekova. Početkom 18. veka oni su bili i većinsko stanovništvo dok u kasnijem periodu oni gube većinu, ali su stalno prisutni.

Danas u Temišvaru živi oko 14.000 Srba, mada je tokom godina sklopljeno puno međovitih brakova. Za Srbe su vezane i njihove nacionalne ustanove kao što su Srpska Pravoslavna crkva iz 18. veka, sedište Temišvarske eparhije -Vladičanski dvor sa Crkvenim muzejom u kome se nalazi jedna od dve slike Njegoša na kojoj je prikazan kao vladika. Takođe tu je i osnovna škola i Gimnazija, srpski kuturni centar i druge ustanove.

Inače u novijoj istoriji Temišvar je poznat kao grad u kome je 1989. godine počeo ustanak koji je doveo do sloma režima Nikolae Čaušeskua. Nekada je bio sa one strane „Gvozdene zavese“ a danas 20 godina kasnije je lep i moderan grad u Evropskoj uniji.

Par zanimljivosti o gradu:

Temišvar je bio prvi grad u Evropi koji je, 1884. godine, dobio uličnu električnu rasvetu. Bio je drugi grad u Evropi i prvi u Rumuniji sa uvedenim tramvajem na kolsku vuču. 1886. godine je postojala najstarija vatrogasna stanica u Mađarskoj i Ruminiji. Ovaj grad je 1745. godine prvi imao javnu bolnicu, pre Beča i Budimpešte. Postoje tvrnje da je Gistav Ajfel, tvorac Ajfelovog tornja u izgradio jedan od pešačkih mostova u Temišvaru preko reke Begej. Najstarija pivnica u Rumuniji nalazila se 1718. godine ovde. Grad se naziva i „Malim Bečom“, jer je veoma dugo bio pod Habzburgovcima, i njegovo središte svojom arhitekturom i ambijentima podseća na stari deo Beča.

Podelite sa prijateljima:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *