Svi putevi vode na banovačku “Veneciju”

Na desnoj obali Dunava, nedaleko od Stare Pazove ušuškala su se dva naselja- Stari i Novi Banovci. Savršen spoj urbanog i ruralnog, blizina auto-puta E-75 i neodoljiva obala Dunava koja svake godine mami kupače iz različitih krajeva da osete čari plaže „Venecija“, svrstava ova dva naselja na mapu mesta itekako ugodnih za život.

Kroz selo prolazi regionalni put koji Banovce povezuje sa Batajnicom, Zemunom, Beogradom, Ugrinovcima, Dobanovcima i Surčinom, a druga saobraćajnica ga povezuje sa podunavskim selima Belegišom, Surdukom, Novim i Starim Slankamenom, Krčedinom, Beškom, Sremskim Karlovcima i Novim Sadom. Pa tako, gde god da krenete, svi putevi pomalo vode u Banovce.

Dunav-Banovci

Objavljuje Pazova Inđija VestiPetak, 15. veljače 2019.

U antička vremena se kod Starih Banovaca nalazila rimska tvrđava Burgene. Selo Banovci ovde postoji od 16. veka, a možda i duže.

Na ovom mestu su se nekada takođe nalazila sela Darinovci i Tusa, koja više ne postoje. Naselje na današnjem prostoru Starih Banovaca je formirano prvim većim naseljavanjem od 1745. do 1750. godine. To su većinom bile porodice iz Županinskog Srema, koje su se izjasnile za graničarsku službu, a bilo ih je iz Banata i Bačke.

Savremenim fizionomskim širenjem Stari Banovci su spojeni sa Novim Banovcima. Od značajanih javnih objekata treba spomenuti  hram Svetog Oca Nikolaja  izgrađen 1777. godine, osnovna škola, objekat mesne kancelarije, seoska ambulanta, i fudbalski stadion.

Podelite sa prijateljima:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.