Svetska nagrada za talentovanu Saru Milošević

Sari Milošević, učenici trećeg razreda Gimnazije iz Inđije, uručena je nagrada za pronalazak “Modifikacija barijum titanata dopiranog lantanom i potencijalna primena“ u okviru konkursa Svetske organizacije za intelektualnu svojinu (WIPO), koji je sproveden u 4 kategorije takmičenja.

Pobednica je nagrađena u okviru kategorije učenik ili grupa učenika srednje škole – Nagrada WIPO Schoolchildren’s Trophy.  

Foto: Nebojša Marković

Dobitnike nagrada za patente značajne za razvoj savremene ekonomije i društva pobednicima konkursa pozdravili su mr Vladimir Marić, direktor Zavoda za intelektualnu svojinu, i  pomoćnik ministra za nauku Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, prof. dr Tibor Sabo, na proslavi Dana Zavoda, u petak, 16. novembra, u Klubu poslanika u Beogradu.

Pronalazak Sare Milošević, koji pripada oblasti inženjeringa, odnosi se na trasformaciju izolatora barijum titanata (BaTiO3) dopiranjem lantanom u poluprovodnički materijal sa konkretnom primenom za merenje vlage i nivoa vodonika u vazduhu.

Foto: Nebojša Marković

Značaj pronalaska Sare Milošević proističe iz činjenice da je dokazala konkretnu primenu poluprovodnika dobijenog od barijum titanata dopiranog lantanom jer je napravila prototip pronalaska, čije senzorske osobine je potvrdila merenjem i matematičkim modelovanjem/simulacijom u specijalizovanom softveru COMSOL, pri čemu je pokazala atraktivne rezultate.

U radu je ostvarena struktura poluprovodnika koja obezbeđuje veću preciznost i bolju prenosnu funkciju. Imajući u vidu da se senzori vlage primenjuju u poljoprivredi i različitim granama industrije, kao i da se senzori vodonika koriste u metaloprerađivačkoj industriji jer je vodonik eksplozivan, nesumnjiv je doprinos opisanog pronalaska kvalitetu života i zaštiti životne sredine.

Konkurs za dodelu nagrada Svetske organizacije za intelektualnu svojinu sproveden je povodom obeležavanja 98. godišnjice Zavoda za intelektualnu svojinu, a sa ciljem promovisanja značaja zaštite intelektualne svojine za razvoj savremene ekonomije i društva.

Pored kategorije učenik ili grupa učenika srednje škole – Nagrada WIPO Schoolchildren’s Trophy, nagrade su uručene u još 3 kategorije takmičenja: u kategoriji za pronalazača ili grupu pronalazača za patent  – Nagrada WIPO Medal for Inventors, pripala je dr Jadranu Bandiću, plastičnom hirurgu, i prof. dr Đuri Korugi, za pronalazak pod nazivom „Analitičke metode procene tkiva”.

Nagrada u okviru kategorije za pravna lica za registrovani industrijski dizajn – Nagrada WIPO IP Enterprise Trophy pripala je kompaniji SOMA GROUP DOO iz Beograda, koja je nosilac pet međunarodno registrovanih industrijskih dizajna za komadni nameštaj koji se izvozi na tržište Evropske unije i Švajcarske.

Pobednik takmičenja u okviru kategorije za autora za monografsko delo/studijsku izložbu sa katalogom u oblasti društveno humanističkih nauka – Nagrada WIPO Medal for Creativity je dr Gorica Ljubenov za studijsku izložbu i prateću monografiju/katalog koji su posvećeni tradicionalnom graditeljskom znanju i nasleđu na Staroj planini.

NEVEROVATAN USPEH: Sari Milošević srebrna medalja za EKSPERIMENT koji će se koristiti u SVEMIRU

Podelite sa prijateljima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *