Nedaleko od sportsko-rekreativnog kompleksa „Leje“ ušuškan, među prelepom prirodom, živi jedan mali čarobni svet, gde su životinje i ljudi najbolji prijatelji. Mesto gde su male i velike „zveri“ našle svoje utočište, a gde su posetioci dobrošli ako priđu otvorenog srca i bez zle namere.


Gotovo dve decenije, Slavko Popović, zaljubljenik u prirodu i životinje, pokušava da sačuva jedini zoo vrt u okolini i obezbedi životinjama najbolje uslove za boravak.Nekoliko godina unazad opština Inđija putem konkursa opredeljuje oko milion dinara godišnje,  ali su ta sredstva jedva dovoljna za hranu. Međutim ono što je novina i lepa vest jeste da lokalna samouprava želi da institucionalizuje Zoo vrt kako bi on bolje i lakše funkcionisao, a plan je osnivanje Ustanove “zoo vrt Koki”.

Kako je istakao predsednik opštine Inđija Vladimir Gak zahtev za osnivanje Ustanove treba da odobri Vlada Srbije, nakon čega će se pristupiti osnivanju.

_Pomenuta Ustanova mora da ima upravnika ili direktora, zaposlene radnike i veterinara. Na taj način bismo mogli da obezbedimo bolje funkcionisanje i lakše finansiranje, kako bi naš zoo vrt bio i lepši i uređeniji. Mi imamo ozbiljnu nameru i želju da to uradimo, veliko hvala našem sugrađanu Slavku Popoviću koji se decenijama bori za opstanak Zoo vrta. Uveren sam da ćemo u budućnosti imati još bolju saradnju i da će zoološki vrt dobiti onaj izgled kakav zaslužuje odavno i da će postati još jedno lepo mesto za sve naše sugrađane pogotovo najmlađe poručio je Gak.

Lokacija sadašnjeg zoo vrta je nastala davne 1995. godine, kada je Slavko uz saglasnost Skupštine Opštine dobio papire za početak gradnje zoološkog vrta i tada su počeli prvi radovi na uređenju.

Inače sam vrt postoji od 1991. godine, i tada se nalazio na placu Slavkove kuće. Više od 40 godina se bavi životinjama i oduvek sje sanjao da ima jedan ovakav prostor gde može da drži životinje kaže

Mesto gde je danas zoo vrt je nekada bio nekultuvisan prostor i divlja deponija.

 

U šetnji kroz zoo vrt ugledaćete i dve lame-poklon subotičkog zoo vrta, zatim muflona koji ljubomorno čuva svoju teritoriju, potom jelena lopatar koji je pomalo povučen i usamljen. U prostoru gde borave lame, žive i vijetnamske patuljaste svinje, pored njih su magarci i mangulice pa tako redom. Na potpuno drugom kraju, zapazićete kavez sa pticama, zečevima i kozama, dok u bazenčiću plivaju patke i kornjače.

 

 

 

 

 

 

 

Građani inđijske opštine su zoo vrt „Koki“ sa radošću prihvatili kao svoju oazu mira, deca sa bakama i dekama svakodnevno dolaze, a niko srećniji od Slavka, koji godinama na ovom mestu živi svoj san..

Tekst je napisan u sklopu realizacije projekta „ Inđija-grad privrede, turizma, sporta i kulture“ koji je finansiran iz sredstava budžeta Opštine  Inđija.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

 

 

Please follow and like us:
Pin Share
Podelite sa prijateljima: