U utorak 28.novembra 2023. godine u Srednjoj školi “Dr Đorđe Natošević” u Inđiji otvorena je izložba Udruženja žena “EtnoDom Gorocvet” pod nazivom “Stari zanati, novi suveniri”.

U okviru izložbe prikazani su radovi nastali u zajedničkom projektu pomenute srednje škole, izdvojenog odeljenja Osnovne škole “Dušan Jerković” u Jarkovcima i Udruženja “EtnoDom Gorocvet” iz Inđije.

Prisutne su pozdravili i obratili se zamenik pokrajinskog sekretara za privredu i turizam Palimir Tot, v. d. direktora Turističke organizacije opštine Inđija Uroš Trifunović, direktorka Srednje škole “Dr Đorđe Natošević” Elijana Mandić i predsednica Udruženja žena “EtnoDom Gorocvet” Jovanka Nina Šovljanski.

Zamenik pokrajinskog sekretara Palimir Tot je istakao da je ovaj projekat dobar način afirmacije starih zanata i svega onog što su ljudi nekada radili.

-Pokrajinska Vlada, odnosno naš sekretarijat nastoji da pomogne ovakvim i sličnim udruženjima da opstanu i ostanu, afirmišemo sve one koje neguju stare zanate i prenose znanja i veštine na mlade generacije. Cilj nam je da naša deca prihvate sve ono što smo mi od naših predaka učili i da znaju od koga su potekli. Kada vidimo svu ovu decu, znamo da smo na dobrom putu rekao je zamenik pokrajinskog sekretara.

Kako je istakla Jovanka Šovljanski predsednica “Gorocveta” iz Inđije najvažniji zadatak svih nas je da prenesemo znanje na decu.

-Bavimo se zanatima ali ako ne naučimo našu decu da čuvaju tradiciju vremenom će se sve izgubiti. Imamo svi zajedno jedan ne tako lak, ali vrlo lep zadatak poručila je ona i naglasila:

-Projekat je trajao tri meseca i uz podršku nastavnica Olgice Vujinović i Branke Savić kao i članica našeg Gorocveta održali smo deset radionica veza.

-Zahvaljujući velikoj podršci naše opštine uspeli smo da realizujemo ovaj projekat a ovo večeras je bila završna izložba. Takođe imaćemo još jednu izložbu posvećenu zlatovezu koja će biti organizovana već u četvrtak u Osnovnoj školi “Braća Grulović” u Beški istakla je Nina i pozvala građane da dođu i pogledaju izložbu.

Tekst je napisan u sklopu realizacije projekta „ Opština Inđija priča o uspehu“ koji je finansiran iz sredstava budžeta Opštine  Inđija.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Please follow and like us:
Pin Share
Podelite sa prijateljima: