Stara Pazova (svk. Stará Pazovanem. Alt-Pasuamađ. Ópázova) je gradsko naselje u Srbiji u opštini Stara Pazova u Sremskom okrugu. Prema popisu iz 2011. bilo je 18602 stanovnika.

Stara Pazova se nalazi u severnom delu Srbije. Od glavnog grada Srbije, Beograda, grad je udaljen 35 km severozapadno, a od glavnog grada AP VojvodineNovog Sada, 42 km jugoistočno. Dva velika gradska naselja, Inđija i Nova Pazova, nalaze se svega 7-8 km od Stare Pazove.

Reljef: Stara Pazova se nalazi u južnom delu Panonske nizije, u istočnom delu istorijske oblasti Srem. Grad u ravničarskom području, a zemljište oko grada je izvanredne plodnosti. Nadmorska visina grada je oko 80 metara.

Klima u Staroj Pazovi je umereno kontinentalna. Nju odlikuju umerene zime, topla leta, i kišovita i umerena proleća i jeseni. Količina padavina je oko 600 mm/m2.

Vode: Stara Pazova nema vodotokova na svom području,već tu postoje samo veštački prokopani kanali. Najbliža reka je Dunav , 10 km udaljena od Stare Pazove,nalazi se u Starim Banovcima

Biljni i životinjski svet je sa odlikama Panonije i vezan je za stepsko rastinje.

VESTI IZ STARE PAZOVE

Follow by Email
YouTube
Instagram