STARA PAZOVA: Inicijativa za poboljšanje položaja majki preduzetnica

U Staroj Pazovi dana 11.oktobra 2021. godine sa početkom u 12,00 časova, je elektronskim putem održana 48. sednica Socijalno-ekonomskog saveta opštine Stara Pazova.

Na sednici je razmatrana Inicijativa koju je za sednicu kandidovala Unija poslodavaca Vojvodine- poslodavci Stare Pazove, a koja se odnosi na potrebu poboljšanja položaja majki preduzetnica i izjednačavanja njihovog položaja u pogledu regulisanja prava na pun iznos naknade zarade za vreme privremene sprečenosti zbog porodiljskog odustva i odsustva radi nege deteta, kao i za vreme trudnoće.

Svi socijalni partneri-članovi SES-a, dali su svoju saglasnost na predloženu temu i izrazili potrebu da se ovaj problem adekvatno reši.

Članovi SES-a su pozitivno ocenili sadržaj materijala koji obrađuje ovu problematiku i koji analitički ukazuje na problem diskriminacije majki preduzetnica. U istom materijalu je ukazano na niz problema za trudnice – preduzetnice kada odluče da postanu majke.

Unija poslodavaca se zalaže da mame preduzetnice imaju jednaka prava za vreme održavanja trudnoće, u korišćenju porodiljskog i odsustva sa rada radi nege deteta sa drugim zaposlenim ženama.

Razmatrajući sve aspekte navedene u Inicijativi koja je razmatrana, Socijalno-ekonomski savet opštine Stara Pazova je konsenzusom usvojio  zaključak kojim se podržava predložena Inicijativa Unije poslodavaca Srbije – poslodavci Stare Pazove, koja se odnosi na poboljšanje položaja majki preduzetnica.

Savet je saglasan sa predloženom Inicijativom i smatra da ima potrebe za rešavanje ovog pitanja.

Zaključak SES-a opštine Stara Pazova dostavljen je Pokrajinskom SES-u i Socijalno-ekonomskom savetu Republike Srbije.

Podelite sa prijateljima:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *