Novi srpski vozovi na brzoj pruzi Beograd – Novi Sad dobili ime „Soko“

Pobednički naziv i logo nosiće i svi ostali vozovi velike brzine koje očekujemo u budućem periodu u našoj zemlji.

-Uveren sam da danas postavljamo nove digitalne standarde za ovaj vid saobraćaja koji će nas integrisati u Evropu – rekao je na svečanosti ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastukture Tomislav Momirović.

Železnička kompanija „Srbija voz“ otvorila je 1. februara ove godine konkurs pod nazivom „Pusti inspiraciju da te vozi“ za ime i logo novih brzih vozova u Srbiji. Pravo učešća imali su svi punoletni građani i pravna lica Republike Srbije do 21. februara. Planirana nagrada za pobedničko rešenje je milion dinara.

Savremeni vozovi, najmoderniji u regionu, „КISS 200“, čiji je proizvođač švajcarska kompanija „Štadler”, saobraćaće novom prugom na relaciji Beograd- Novi Sad, brzinom od 200 kilometara na sat.

Ovaj najsavremeniji voz u regionu je istovremeno i prvi brzi voz u istoriji železnice Srbije, koji će udaljenost između Beograda i Novog Sada prelaziti za 36 minuta.

Reč je o jedinstvenom luksuzno i komforno opremljenom dabl-dekeru, sa 316 sedišta. Od ostalih pogodnosti za putnike ističu se wi-fi, mini-bar, kao i mesta za smeštaj osoba sa smanjenom pokretljivošću. Voz je osposobljen za Evropski sistem upravljanja vozovima (ETCS).

 

Please follow and like us:
Pin Share
Podelite sa prijateljima: