Slankamenački obelisk-nemi svedok istorijske bitke

20.000 Austrijanaca pod zapovedničkom palicom markgrofa Badenskog i 10.000 Srba kojima je zapovedao podvojvoda Jovan Monasterlija, sukobili su se 19. avgusta 1691. godine kod Slankamena sa nadmoćnom turskom vojskom. Bila je to jedna od najvažnijih hrišćanskih pobeda koje su vodile ka vraćanju Osmanlija u Malu Aziju.

Između Starog i Novog Slankamena, na brdu Mihaljevci, tog avustovskog dana došlo je do sukoba između austrijske i turske vojske. Ovo je jedna od značajnijih bitaka Velikog bečkog rata (1683−1699) koji je označio prekretnicu u austro-turskim odnosima i kraj vladavine Osmanlija u Panoniji.

Iako brojčano slabija, pobedu je izvojevala austrijska vojska a u bici je pored mnogih osmanskih vojnika poginuo i predvodnik turske vojske veliki vezir Mustafa Ćuprilić. Trijumfu austrijske vojske u velikoj meri doprinelo je i učešće oko 10.000 vojnika srpske milicije pod zapovedništvom podvojvode Jovana Monasterlije.

Obelisk posvećen ovoj bici, visok 16 metara, podignut je 1892. godine na visu iznad Slankamena. Tom je prilikom orkestrom dirigovao Stevan Mokranjac, a sam spomenik krase stihovi Jovana Jovanovića Zmaja.

Oni glase: “I hvala i slava junacima vrlim, padom uzdignuti smrću neumrlim”.


Spomenik je delimično obnovljen 2008. godine kada su po uslovima Zavoda izvršeni konzervatorsko-restauratorski radovi kao i hortikulturno uređenje okoline.

Turistička organizacija opštine Inđija je postavila putokaze  i novu obostranu info tablu, kako bi svi turisti koji žele da osete dah istorije na brdu kod Slankamena, mogli lakše da dođu do spomenika.

 

Podelite sa prijateljima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *