Sindikatom do većih prava radnika u Inđiji

Nakon nedavnog potpisivanja kolektivnih ugovora sa članovima sindikata tri javna preduzeća u Inđiji, kolektivne ugovore su potpisali i predstavnici sindikata PU „Boško Buha“ kao i predstavnici Opšte zemljoradničke zadruge „Srem“ iz Inđije.

Najvažniju ulogu prilikom sastavljanja kolektivnih ugovora imao je Savez samostalnih sindikata opštine Inđija a njen predsednik Dragan Krznarić je podsetio da inđijski sindikat broji oko 2.000 članova predstavnika više od 20 preduzeća i poručio da je zadatak opštinske sindikalne organizacije da podigne svest svih radnika o njihovim pravima ali i obavezama.

-Pregovori o kolektivnim ugovorima su počeli u novembru prošle godine da bi ove godine rezultirali potpisivanjem pet kolektivnih ugovora.

Do sada su takve ugovore potpisali predstavnici sindikata JKP „Vodovod i kanalizacija“, JKP „Komunalac“, JP „Ingas“ i nedavno PU „Boško Buha“ i OZZ „Srem“.

Sav posao je urađen na vreme u skladu sa zakonskim propisima kaže Krznarić i ističe da postoji inicijativa za potpisivanje ovih ugovora u još jednoj privatnoj firmi. Važno je da sve strane kolektivnog ugovora poštuju i prava i obaveze i iz tog razloga mislimo da sindikalni rad daje rezultate.

Firme koje nemaju sindikat ne mogu potpisati kolektivne ugovore, jer se oni potpisuju sa predstavnicima sindikata, poslodavcem i osnivačem ako je u pitanju javno preduzeće ili ustanova kaže Krznarić i poručuje da si sindikati od ključne važnosti za kolektivne ugovore.

Podelite sa prijateljima:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.