Sigurniji usevi u pazovačkim atarima

U cilju podizanja nivoa efikasnosti protivgradne zaštite na teritoriji AP Vojvodine u 2017. godini, Pokrajinski sekretarijat za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo opredelio je preko 12 miliona dinara na konkursu namenjenom lokalnim samoupravama. Kako je istakao resorni sekretar Vuk Radojević, reč je o meri agrarne politike, koju sekretarijat u 2017. godini prvi put primenjuje. On je naveo i da će ova mera koja je strateška, biti nastavljena i u 2018. godini, u cilju očuvanja useva na vojvođanskim poljima. Sredstva je dobila 21 lokalna samouprava sa teritorije AP Vojvodine, među kojima i opština Stara Pazova. Ova sredstava trebalo bi da budu dovoljna, da se spremno dočeka predstojeća sezona. Na teritoriji ove sremske opštine se nalazi oko 30 hiljada hektara obradivog zemljišta a postoji pet protivgradnih stanica na kojima je angažovano 10 strelaca.

Radojević je tom prilikom istakao da potpisivanje ugovora sa lokalnim samoupravama predstavlja značajno zajedničko ulaganje u sistemsko rešavanje protivgradne zaštite. Međutim, model centralizovanog načina može na efikasniji način zadovoljiti potrebe lokalnih samouprava, te će doći do promene na način da Republički hidrometeorološki zavod, koji je nadležan, odredi prave potrebe i obezbedi lokalnim samoupravama dovoljan broj protivgradnih raketa.

Sekretar je podsetio da i Ministarstvo poljoprivrede u 2018. godini planira mere koje će biti u funkciji sistemskog rešavanja protivgradne zaštite. Reč je o digitalnim protivgradnim stanicama, koje će pokrivati nekoliko regija, a u budućnosti celokupnu teritoriju Republike Srbije.

Podelite sa prijateljima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *