Selo čuveno po vetrenjačama..

Vojka je veoma staro naselje koje se u pisanim dokumentima pominje prvi put još 1416. godine. Povodom šest vekova od prvih pisanih tragova o Vojki, 2016. godina bila je u znaku je velikog jubileja.
Vojka je bila poznata kao naselje na sred puta, sa velikim brojem vetrenjača. Danas se uspomena na vetrenjače čuva u grbu sela. O njenom postojanju svedoče arheološki artefakti koji se čuvaju u Narodnom muzeju u Zemunu, u Vojnom muzeju i Arheološkom institutu u Beogradu, iskopavani šezdesetih godina,rekognosticirano je 56 arheoloških lokaliteta od kojih 10-ak u ataru Vojke. Pronađeni su na samo par istraživanih lokaliteta dokazi života od pre 2,5 do tri hiljade godina (Vučedolska kultura i naša Umka), iz vremena velike seobe naroda (iz drugog kaganata, Brdašica i grob ratnika čelo bašta Dužnog šora) arheologe oduševljava kopča sa pojasa ratnika koji je bio sahranjen uspravno na konju…
Tu je i više lokaliteta iz vremena Rimske imperije, kada je preko Vojke išao glavni drum od Sirmijuma ka Taurunumu i Singidunumu. Znameniti Turski putopisac Evlija Čelebija je ostavio zapis u svojoj knjizi da je konačio u svratištu Vojka, gde je bila značajna postaja za zamenu konja i odmor putnika na drumu od Beča do Carigrada (današnji koridor 10) i tako redom, do današnje Vojke.
Vojka je u dvadesetom veku bila najveće srpsko selo u Sremu i dala je ne samo brojne ratnike za slobodu svog mesta, nego i stvaraoce. U naselju Vojka živi 3837 punoletnih stanovnika, a prosečna starost stanovništva iznosi 37,8 godina (36,6 kod muškaraca i 38,9 kod žena). U naselju ima 1425 domaćinstava, a prosečan broj članova po domaćinstvu je 3,52. Ovo naselje je velikim delom naseljeno  Srbima (prema popisu iz 2002. godine), a u poslednja tri popisa, primećen je porast u broju stanovnika.

Podelite sa prijateljima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *