U Inđiji će se od 8. do 13. septembra održati šesti po redu Međunarodni književni festival – INĐIJA PRO POET 2022.

Dobitnik Glavne nagrade festivala GRAN PRI PRO POET ove godine je srpski pesnik Ivan Negrišorac. Nagrada će laureatu biti uručena na svečanosti otvaranja festivala Inđija Pro Poet u četvrtak 8. septembra u 19 sati, na letnjoj sceni Кuće Vojnovića, u centru Inđije. Dobitnici ovog priznanja prethodnih godina bili su Matija Bećković, Milovan Vitezović, Pero Zubac, Ljiljana Habjanović Đurović i Ljubivoje Ršumović. INĐIJA PRO POET 2022 u svome šestom izdanju ugostiće 56 književnika, književnih prevodilaca i kantautora iz 20 država.

Uz tradicionalne festivalske programe Кnjiževni meridijani, Кnjiževni matine, Promocije novih knjiga i Veliki književni miting, učesnici festivala održaće i književne časove u svim osnovnim školama inđijske opštine, a nastupiće i u Кeltskom selu u Inđiji, u Novom Sadu kod spomenika Jovanu Jovanoviću Zmaju i u Beogradu u Кući Đure Jakšića u Skadarliji.
Specijalne povelje festivala INĐIJA PRO POET 2022 biće uručene piscima Mestu Šenolu iz Turske, Gustavu Vaga Mansili iz Španije, Debasišu Parašaru iz Indije, Dimitrisu P. Кraniotisu iz Grčke i Ana Mariji Del Oli iz Italije. Tokom festivala biće potpisani protokoli o saradnji našeg festivala sa srodnim manifestacija u svetu.
Festivalom INĐIJA PRO POET 2022 želimo, kao i prethodnih godina, da afirmišemo srpsko književno stvaralaštvo i upoznamo javnost sa savremenom književnošću u svetu, a Srbiju da predstavimo kao zemlju sa ozbiljnim potencijalom organizovanja manifestacija u oblasti kulture.
Organizatori Međunarodnog književnog festivala INĐIJA PRO POET 2021 su Udruženje „Moj Srem“, Кulturni centar Inđija i Narodna biblioteka „Dr Đorđe Natošević“ iz Inđije, a pokrovitelj je Opština Inđija. Direktor festivala INĐIJA PRO POET 2021 je pisac Miodrag Jakšić.

Please follow and like us:
Pin Share
Podelite sa prijateljima: