Realizacija ciklusa predavanja „Srpska zavetna misao“ u Hramu Svetog cara Кonstantina i carice Jelene u Inđiji nastavljena je 26. februara, simbolično, na dan kada se proslavlja Sveti Simeon Mirotiočivi. Drugo predavanje, na temu „Srpski vojnik u kosovskom zavetu“ održao je prof. dr Borislav Grozdić, pukovnik u penziji, nekadašnji profesor Vojne etike na Vojnoj akademiji.


Gostima i brojnoj publici dobrodošlicu je poželeo starešina Hrama jerej Bogoljub Milovanović koji se osvrnuo na ranije susrete sa profesorom Grozdićem, u vreme kada je on intenzivno radio na obnovi duhovnog života u Vojsci Srbije.
Publika je ovom prilikom posebno pozdravila arhimandrita Stefana, igumana manastira Velika Remeta, jereja Predraga Dokića, vojnog sveštenika u 204. vazduhoplovnoj brigadi, potpukovnika dr Srđana Starčevića i kadete Vojne akademije koji su prisustvovali predavanju.


Profesor Grozdić se u svom izlaganju posebno osvrnuo na suštinu i značaj Кosovskog zaveta ne samo kao temelja identiteta srpskog naroda nego i duhovnog uporišta srpskog vojnog etosa. Snimak predavanja uskoro će biti dostupan na jutjub kanalu Hrama svetog cara Кonstantina i carice Jelene https://www.youtube.com/channel/UCtIbHIgtC30КOM_R5ic5s0g
Posle predavnja, u nastavku programa, predstavljena i najnovija knjiga profesora Grozdića „Nemanjići i pravoslavno predanje o ratu i ratovanju“, u izdanju Patrijaršijskog Upravnog Odbora Srpske Pravoslavne Crkve. Кnjiga je izašla iz štampe krajem 2019. godine. Imala je nekoliko medijskih promocija početkom 2020, a zbog epidemiološke situacije, ovo je bilo praktično prvo njeno predstavljanje pred publikom.
O knjizi je, pored autora, govorio i doc. dr Aleksandar Stojanović predavač na Pravnom fakultetu za privredu i pravosuđe univerziteta Privredna akademija u Novom Sadu. On je naglasio izuzetan značaj ovog naučnog rada za sagledavanje etike rata i ratovanja srednjovekovne Srbije.
Realizacija ciklusa predavanja „Srpska zavetna misao“ započeta je u januaru predavanjem prof. dr Miloša Кovića, koje je privuklo veliku pažnju publike u Hramu Svetog cara Кonstantina i carice Jelene u Inđiji.
Naredno predavanje održaće 26. marta redovni profesor Filološkog fakulteta u Beogradu prof. dr Milo Lompara. U aprilu će gostovati Branislav Matić, književnik, urednik časopisa „Nacionalna revija Srbija“, a u maju dr Nemanja Dević, naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju.
Završna tribina ciklusa na temu „Zavetna misao u delu Žarka Vidovića“, biće održana o Vidovdanu 2022. godine.
Fotografije: jerej Nemanja Martinović

Please follow and like us:
Pin Share
Podelite sa prijateljima: