PONOS INĐIJE: Gimnazijalci Lenka i Todor DRŽAVNI PRVACI iz istorije i biologije

Lenka Radojević i Todor Belić, učenici III-4 razreda inđijske Gimnazije državni su prvaci, Lenka na takmičenju iz istorije a Todor iz biologije.

Ovo dvoje talentovanih učenika, pokazalo je zavidno znanje na državnim takmičenjima, svako u svom predmetu i još jednom potvrdili da je Gimnazija „rasadnik“ uspešnih i pametnih mladih ljudi.

Lenka Radojević, osamnaestogodšnjakinja se sa istorijom „igra“ od osnovne škole, a ovo joj je treća republička diploma iz ovog predmeta.

-Prvu diplomu sam osvojila u osmom razredu, potom u drugoj godini i ove godine opet. I u prvoj godini sam takođe učestvovala na republičkom iz istorije , ali sam zbog jedne male greške osvojila četvrto mesto kaže Lenka.

Ovogodišnje takmičenje iz istorije je organizovano 26. maja u Zrenjaninu u Gimnaziji koja je bila domaćin. Na takmičenju je učestvovalo ukupno 200 đaka iz cele Srbije.

Foto: Todor Belić i Lenka Radojević

-I ove godine je bilo 15 pitanja na testu koja su obuhvatala period od Berlinskog kongresa do savremene istorije. Na testu je učestvovao treći razred prirodno-matematičkog smera, četvrti razred društvenog smera , četvrti razred opšteg smera i Pravno-birotehnička škola. Mi smo svi bili u istoj kategoriji a bilo nas je ukupno 50 ističe ova mlada gimnazijalka.

Za prvo mesto je bilo neophodno uraditi tačno sva pitanja sa testa, a Lenka je imala 49 bodova te sa još tri učenika osvojila prvo mesto. Ona je bila jedina iz Inđije na ovom takmičenju.

-Kada sam videla rezultate nisam mogla da zadržim suze od sreće jer sam bila pod velikim pristiskom. Takmičenje je održano u podne, a rezultati su objavljeni tek popodne u 17 časova. Veliku zahvalnost dugujem mojoj profesorki istorije Slavici Lazić kaže ova mlada devojka i navodi da je interesuje istorija Egipta i grčka mitologija, a ove godine posebno svetski ratovi, s obzirom da se ove godine navršava stogodišnjica Velikog rata. Još uvek ne zna šta će upisati, ali je jedno sigurno, pred ovakvim talentom je sjajna budućnost.

Todor Belić je Lenkin vršnjak i drug iz razreda i takođe državni prvak-ali iz biologije. Kako kaže takmičenje iz biologije je organizovano u Nišu 20. maja kada je u konkurenciji među 60 učenika iz cele Srbije osvojio prvo mesto.

-Test se sastojao iz dva dela-teorijskog  i praktičnog. Teorijski deo smo pokazali znanje iz knjige a praktični smo imali vežbe u okviru kojih smo tumačili nalaz krvi. Oba dela su nosila 100 bodova, teorijski 80 a praktični 20 objašnjava ovaj mladi gimnazijalac i zahvaljuje se profesorki biologije Gorani Lukić.

Za Todora ovo nije prvo takmičenje, ali jeste prvo zlato i prvo mesto na republičkom takmičenju. Kako kaže, obožava biologiju od malena i svakako planira da upiše neku prirodnu nauku.

Foto: Gimnazija “rasadnik” talenata

I LENKIN BRAT MIHAJLO-DRŽAVNI PRVAK KNJIŽEVNOSTI

Mihajlo Radojević II-4,  je u konkurenciji među 300 učenika osvojio prvo mesto na republičkom takmičenju iz književnosti pod nazivom „Književna olimpijada“.

-Ova olimpijada se svake godine tradicionalno organizuje u Gimnaziji u Sremskim Karlovcima i ove godine je bilo zaista mnogo takmičara. S obzirom da okuržno takmičenje nije bilo mnogo teško, veliki broj đaka se plasirao na republičko i osvojio neku od diploma.

-Takmičenje je osmišljeno tako da se sve svodi na prepoznavanje određenog književnog dela, zatim na istoriju književnosti i teoriju kaže ovaj momak. Od nas se traži da znamo pisce, likove iz književnih dela i dobro poznajemo određeno delo-bar hronološki sled događaja objašnjava on i kaže na kraju razgovora da će sigurno upisati neku prirodnu nauku-najverovatnije matematiku.

ČESTITAMO GIMNAZIJALCIMA, ONI SU PONOS INĐIJE!!!

Podelite sa prijateljima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *