Кrnješevci su najmanje naselje u opštini Stara Pazova, i nalaze se u neposrednoj blizini jedne od najboljih industrijskih zona ne samo u staropazovačkoj opštini nego i u Srbiji.

Iako najmanje selo u opštini, Krnješevci su veoma privredno razvijeni i svojom idealnom lokacijom blizu prestonice i svojom širokom industrijskom zonom privlači mnoge investicije.

Razvoj Krnješevaca je u bliskoj vezi sa njegovim saobraćajnim položajem. U JI delu građevinskog rejona prema auto-putu, locirana je industrijska zona koja ima tendenciju daljeg širenja.

Selo se naslanja na međunarodni autoput E-75 pored koga je, na 25 kilometru od Beograda, formirana industrijska zona od 580 ha, u kojoj se nalaze neke od najpoznatijih domaćih i inostranih kompanija. Uključenje na auto – put E-70, od centra sela je svega 1 km što je primarno strateško obeležje Krnješevaca. Do Beograda distance je 31 km koja se auto – putem savlađuje za pola sata. Južno od Krnješevaca su Šimanovci, a lokalni putem Krnješevci komuniciraju sa Ugrinovcima.


Pored značajne industrijske zone, ostatak sela odiše mirom i rustikalniom duhom sremskog naselja u kojem se više od hiljadu stanovnika uglavnom bavi poljoprivredom.

Prvi pomen Кrnješevaca datira iz 1713. godine, i podaci o ovom selu su jako retki. Tokom istorije selo je delilo sudbinu ostalih naselja u okolini.


Spomenik u centru Krnješevaca posvećen je poginulim Krnješevčanima učesnicima Drugog svetskog rata. U borbama za oslobođenje zemlje od fašizma tada je poginulo 23 borca iz ovog mesta. Spomenik je delo master vajara Jana Stupavskog iz Stare Pazove a podignut je 1982. godine. Napravljen je od veštačkog betona, dimenzije 2,5 x 3,5 m. Ima dvojnu simboliku jedan deo predstavlja otkos a drugi deo revoluciju. Celina spomenika deli se na dva dela: levo je padanje simbol pokošenih tj. poginulih boraca protiv fašizma, a drugi desni deo je simbol revolucije koji stremi prema visinama i boljem sutra.

Plodno zemljište i brojni pašnjaci su omogućavali stanovništvu stabilan život.

Iako malo, naselje je urabanistički uređeno i poseduje poštu, samoposlugu, područnu školu Milan Hadžić (do četvrtog razreda), vrtić, fudbalski klub, crkvu i potrebnu infrastrukturu od telefona do vodovone mreže.

Кrnja, jedan od tri brata

Po nekim verovanjima i predanjima, nekada davno postojala su trojica braće: Šima, Ugra i Кrnja, po kojima su tri sela dobila nazive – Šimanovci, Ugrinovci i Кrnješevci. Svako mesto, pride, pripada drugoj opštini: Šimanovci Pećincima, Ugrinovci Zemunu, a Кrnješevci, koji datiraju od 1713. godine, deo su opštine Stara Pazova.

Please follow and like us:
Pin Share
Podelite sa prijateljima: