Opština Stara Pazova već treću godinu uspešno učestvuje u programu “Čista energija i energetska efikasnost za građane u Srbiji” namenjen uštedi energije u domaćinstvima. Ove godine za tu namenu Ministarstvo rudarstva i energetike učestvuje sa 20 miliona dinara, a opština je iz budžeta izdvojila dodatnih 20 miliona.

“Prethodne godine smo na taj način pomogli 490 domaćinstava na teritoriji Opštine, tako da verujem da će i kroz ovaj program biti isto tako veliki broj domaćinstva, i nadam se da zajedno povećavamo energestku efikasnost na teritoriji staropazovačke opštine, što naravno čini i ukupnom poboljšanju energetske efikasnosti naše države”, istakla je Marina Savić, zamenik predsednika opštine.

Građani će moći kroz javni poziv da smanje potrošnju energije u svom domaćinstvu tako što će zameniti vrata i prozore, popraviti izolaciju, ugraditi efikasnije kotlove ili solarne panele a država i lokalna samouprava pokrivaju do 50 odsto troškova investicije domaćinstva. Кako je ovo već treći put da opština Stara Pazova učestvuje u pomenutom programu, Ministarstvo je uvidelo uspešnost iste i uputilo posebne pohvale:

“Mi smo dobili pohvalu Ministarstva zbog činjenice da smo izuzetno efikasno odradili prva dva programa, te da smo sproveli sve mere onako kako je bilo propisano javnim pozivom i pravilnikom, i imali smo, što je naravno jako bitno, veliki broj domaćinstava jer je opština Stara Pazova u rangu gradova dobila subvencije. Više od naše opštine ove godine dobio je samo grad Čačak, dok je staropazovačka opština u rangu Niša, Novog Sada, Beograda.. I upravo to govori koliko je veliko interesovanje građana za ovakvu vrstu subvencija”, dodala je Marina Savić.

I dok je ranijih godina postojao spisak preduzeća koje pružaju uslugu energetske efikasnosti, dobitnici sredstava ove godine mogu predložiti firmu koja bi im izolovala kuću, ugradila novu stolariju ili dobavila solarne panele, a konkurs za privredne subjekte biće otvoren tokom čitave godine. Sa druge strane, već početkom septembra, očekuju se i prvi javni pozivi za građane.

Tekst je napisan u sklopu projekta “Godina velikih investicija u Pazovi” koji je sufinansiran je sredstvima iz budžeta opštine Stara Pazova.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

 

Please follow and like us:
Pin Share
Podelite sa prijateljima: