Umesto da ulje koje smo iskoristili za prženje i spremanje hrane bacimo u slivnike, možemo ga jednostavno sipati u plastičnu flašu, dobro zatvoriti i odložiti u smeće. Na ovaj način ćemo izbeći  problem začepljenja kanalizacionih cevi ali ćemo, pre svega, učiniti i te kako dobru stvar za našu životnu sredinu, u kojoj živimo, i od koje uzimamo mnogo.

Otpadna jestiva ulja nastaju u procesu pripremanju hrane, odnosno prženjem u fritezi na visokoj temperaturi (oko 170ºC). U toku procesa prženja dolazi do hemijsko-fizičkih promena, odnosno hranljive materije nestaju pod dejstvom visokih temperatura, te ostaju samo loše materije. Takvi ostaci su čak kancerogeni ako se daju domaćim životinjama za ishranu ili, daleko bilo, ponovo koriste u ishrani ljudi.

How to Deal with Leftover Frying Oil | Bon Appétit

Kompanije KAZ OIL d.o.o iz Inđije kao društveno odgovorna firma se nekoliko godina uspešno bavi sakupljanjem i recikliranjem jestivog ulja. Za više od 20 litara sakupljenog ulja doći će kod vas na kućnu adresu i otkupiti ulje.

https://www.instagram.com/p/CbGSfHUgC1M/

Ova inđijska kompanija svojim primerom utiče na svest ljudi, pogotovo mladih i to kroz edukacije, kako treba da se postupa sa životnom sredinom.

Sve informacije možete dobiti na broj telefona 022/ 21 55 670 , a adresa je Železnička 38 u Inđiji.

Kroz saradnju sa kompanijom KAZ OIL doprinećete očuvanju životne sredine.

Otpadno jestivo ulje je ulje koje nastaje obavljanjem ugostiteljske i turističke delatnosti, u industriji, trgovini i drugim sličnim delatnostima. Vlasnici otpadnih jestivih ulja dužni su da otpadno jestivo ulje koje nastaje pripremom hrane sakupljaju odvojeno od drugog otpada i predaju licu koje ima dozvolu za sakupljanje, odnosno tretman otpadnih ulja.

Najčešći tretman za otpadno jestivo ulje je proizvodnja biodizela. Otpadno jestivo ulje mora da se profiltrira, a kasnijom preradom se dobija biodizel koji može da se pomeša sa običnim dizelom ili da se upotrebi kao nezavisno gorivo. Iskorišćavanje obnovljivih izvora energije u Evropskoj uniji je već dugo aktuelno.

 

Please follow and like us:
Pin Share
Podelite sa prijateljima: