LEDENO DOBA UŽIVO: Lesni profil u Starom Slankamenu jedinstven u Evropi

Da je Stari Slankamen izuzetan turistički lokalalitet od velikog značaja na nacionalnom nivou potvrđuju poslednjih 300 godina naučnici iz celog sveta. Brdo iznad Slankamena predstavlja jedinstven geološki lokalitet u Evropi star 800.000 godina i izuzetno prirodno dobro koje čuva tajnu ledenog doba. Naučnici su dali svoje ocene i sudove na osnovu dugogodišnjih istraživanja a to je da je lokalitet lesnih sedimenata kod Starog Slankamena jedinstven u Evropi i jedan od tri u svetu. Slični postoje još u Centralnoj Aziji i Kini.

VINA U HAMAMU STAROM 500 GODINA

Naučnici tvrde da upoređivanjem čestica lesnih profila na različitim mestima zemljine kugle mogu, na primer, da rekonstruišu kakvi su bili klimatski uslovi u tom delu sveta pre petnaest hiljada godina. Kako su ova višedecenijska istraživanja ukazala na njihov izuzetan značaj, oni su 1975. godine stavljeni pod zaštitu i proglašeni spomenikom prirode. U I kategoriju prirodnih dobara Srbije svrstani su 2007. godine.

Pre par godina je postojala inicijativa da se u Starom Slankamenu izgradi tematski muzej „Leslend“, ali je reč o zahtevnom i velikom projektu. Ostaje da se vidi hoće li državne institucije prepoznati značaj ovog jedinstvenog lokaliteta u Evropi i pritupiti realizaciji ovog nesvakidašnjeg projekta?!

Turska magaza krije tajne

Prema istorijskom predanju, na samoj obali Dunava unutar brda, nekada se nalazio turski magacin (magaza) gde se čuvala municija i oružje. Mnogo godina kasnije jedan slankamenački ribar se sa porodicom uselio u pećinu. Deda magazar je živeo u pećini, odnosno u dve sobe, a prema legendi, imao je ognjište na sredini sobe i tako je preživljavao tokom zimskog perioda. I dan danas postoje dve prostorije u pećini koje se nikada nisu obrušile.

Podelite sa prijateljima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *