Priprema sremačkih specijaliteta iz kuvara starog 120 godina, vinksi plato, kulinarski show

 

Gastronomsko – turističke manifestacije “Gastro Srem” održaće se po peti put 2. i 3. septembra od 18h  na Trgu doktora Zorana Đinđića u Staroj Pazovi  na kojoj će se predstaviti oko 70 autentičnih izlagača iz regiona koji se svojim raznovrsnim proizvodina izdvajaju po kvalitetu.

 

Na manifestaciji će biti izložen i kuvar star 120 godina  u kome su recepti sremačkih specijaliteta ispisani ručno. Kuvar ima 403 recepta i 227 strana, a trenutno se nalazi u vlasništvu porodice Janković iz Srema koja ga je ustupila Manifestaciji tokom dana održavanja. Njegov autor bio je Nikola Janković ( 1869-1947)  po zanimanju  bankar. Pojedini recepti su napisani i na nemačkom jeziku. Ovaj kuvar čuva recepte koji su već decenijama zaboravljeni.

U okviru kulinrskog show-a koji će se održati oba dana, na centralnom delu manifestacije, osim takmučenja u brzom razvijanju testa,priremanju nadlacki, svoja kulinarska umeća posetiocima će predstaviti i najpoznatija, nagradjivana, srpska gastro blogerka Minja Bogdanovski.

 

 

Gastro Srem će ove godine biti sadržajno bogatiji i za vinski plato na kome će se predstaviti afirmisane vinarije, ali i mali proizvođači vina iz Vojvodine kojima je zajednički način proizvodnje vina. Svi vina se prave na tradicionalan način. U ponudi će biti nežnih rozea, vrhunski karlovački bermet…

 

„ Veoma sam ponosna, jer svake godine Gastro Srem je sve sadržajniji i zanimljiviji. U okviru kulturno – umetničkog programa nastupaće najpoznatiji tamburaški sastavi iz Vojvodine koji izvode i rok numere, nastupaće glumac Aleksandar Dunić, kao i kulturno – umetnička društva. Moj zadatak je da kroz ovu manifestaciju na savremen i zanimljiv način, tradiciju približim mladim generacijama. Moram da se pohvalim da će veoma uskoro na sajtu Turističke organizacije opštine Stara Pazova biti kuvar ove manifestacije u elektronskom obliku, tako da će i tradicionalni i moderni recepti iz Srema biti dostupni svima.  “, ističe Dragana Zorić Stanojković, direktorka Turističke organizacije opštine  Stara Pazova.

Please follow and like us:
Pin Share
Podelite sa prijateljima: