IZ ARHIVE: Sokolski dom u Inđiji otvoren uz džez igranku 1939. godine

„Narodna zabava sa igrankom“-svira džez Sokolskog društva Beograd VIII navodi se u Glasniku Sokolskog društva- Inđija broj 3 publikovanom 28.maja 1939. godine kada je organizovana svečanost povodom osvećenja Sokolskog doma „Kralj Aleksandar I Ujedinitelj“ i okružnog sleta u Inđiji.

SOKOLSKI DOM SAGRAĐEN ZA NEPUNE TRI GODINE 1936-1939 GODINE

Nakon osnivanja sokolskog društva „Srpski soko“ 27.septembra 1905. godine, uprava društva na čelu sa Đorđem Vojnovićem 06.septembra 1936. godine na dan rođenja Kralja Aleksandra I Karađorđevića, donosi odluku da pristupi izgradnji Sokolskog doma u Inđiji. U ime odbora za izgradnju, Đorđe Vojnović angažuje uglednog novosadskog arhitektu Đorđa Tabakovića za izradz nacrta i predračuna: što ovaj čini, besplatno. Dalje se navodi se da je Sokolski dom u Inđiji sagrađen u periodu od 1936. do 1939. godine.

Na dan 27.septembra 1936. godine, tačno 31 godinu nakon osnivanja sokolskog društva, temelje doma je osveštao prota Radoslav Marković, čime je zvanično započeta izgradnja. Iste godine odbor donosi odluku da Sokolski dom nosi ime „Kralja Aleksandra I Ujedinitelja“ u znak poštovanja prema kralju Aleksandru, osvedočenom poštovaocu sokola.

Za nepune tri godine Sokolski dom je završen. Cela zgrada je zauzimala površinu od oko 600 kvadratnih metara i slobodan prostor od 2.600 kvadrata za letnje vežbalište. U okviru doma su izgrađene velika dvorana, čitaonica i knjižnica, dve svlačionice za članstvo i tri prostorije za rad kao i moderno urađeno kupatilo.

Tokom II svetskog rata dom nije bio u funkciji, a posle rata je predat omladinskoj organizaciji na upravljanje. Sokolski dom „Kralja Aleksandra I Ujedinitelja“ dobija naziv Dom omladine.

Godine 2001. Dom počinje da se renovira sa ciljem savremenog Kulturnog centra u Inđiji. Rekonstruisan Sokolski dom otvoren je 15. maja 2003. godine i pretvoren u moderan Kulturni centar.

Napomena : fotografije i podaci o Sokolskom domu u Inđiji korišćeni iz Monografije “Kulturni centar Inđija/2003-2016.”- Hronika jednog vremena

 

Podelite sa prijateljima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *