Lokalno rukovodstvo u Inđiji kaže da je 2017. godina bila veoma teška jer su morali da vraćaju zatečene dugove. Uprkos tome, sva javna preduzeća su uspela da odgovorno obavljaju svoj posao i nije bilo blokade. Najveći dug je zatečen u ustanovi Dom zdravlja, a kako je istakao predsednik opštine Vladimir Gak uspeli su da izmire oko 175 miliona dinara. Ono što predstoji u narednih nekoliko dana i što će se naći pred odbornicima jeste usvajanje budžeta za 2018. godinu.

-Vraćanje dugova nije nešto što je popularno i što se može pokazati kao kada uradite neku investiciju, ali moram reći da smo velika sredstva izdvojili kako bi izmirili ogroman deo duga Doma zdravlja. Ovim sredstvima smo mogli kompletno urediti centre nekoliko naših sela ili na primer rekonstruisati gradsku pijacu. Mi smo se ipak odlučili da smanjimo dugovanja i narednu godinu započnemo na mnogo boljim osnovama.

Šta možete izdvojiti kao najvažnije projekte koje ste uradili tokom ove godine?

-To je svakako puštanje u rad vodovoda u Čortanovcima. Iako su naši prethodnici govorili da je sve urađeno, to nije bilo tako. Morali smo sprovesti dodatne radove na novim bunarima i crpnim stanicama i obezbediti dodatna sredstva iz Pokrajine za završetak projekta. Zahvaljujemo se Upravi za kapitalna ulaganja koja nam je pomogla u realizaciji istog. Ove godine smo uspeli takođe da dogradimo krilo postojećeg vrtića i obezbedimo nove smeštajne kapacitete za decu, a pomenuti vrtić smo nakon nekoliko decenija priključili na kanalizacionu mrežu. U svim selima smo uradili po nešto, a u samom gradu smo uredili tribine Doma omladine sa novim košarkaškim terenom, završili smo i stavili u funkciju novo krilo opštine i u potpunosti komunalno opremili severoistočnu radnu zonu.

Govorili ste da ćete završiti sve projekte koji su započeti pre deset godina, odnosno Sportsku halu i Fabriku vode. Kada će ovi objekti biti u funkciji?

-Da smo se mi pitali nikada ne bismo gradili sportsku halu. To je projekat koji nije bio neophodan našem gradu, imali smo mnogo hitnijih stvari, poput izgradnje novog vrtića. U ovu halu je do sada uloženo oko 11 miliona evra, a neophodno je da se završi još oko 2,5 miliona evra. Ostali smo još neki radovi na unutrašnjosti i radovi oko hale. Imamo obećanje od Uprave za kapitalna ulaganja da će nam pomoći da je završimo. Ista je priča i sa fabrikom vode. Završava se nabavka za izgradnju još jednog bunara a već od februara će početi radovi. Očekivanaj su da bude završen do maja i da time dobijemo dodatne kapacitete vode. Nakon toga će uslediti probni rad i početak rada ovog postrojenja.

Najavili ste nekoliko investicija u severoističnoj radnoj zoni. Dokle ste stigli po tom pitanju?

-Za sada imamo najavu za sedam investicija, a dve su već u završnoj fazi, dok je pet investitora otuđilo zemljište. Uskoro očekujemo svečano otvaranje firme „Agromarket“ koja se bavi proizvodnjom veštačkog đubriva i svih komponenti koji se koriste u poljoprivrednoj proizvodnji, a u završnoj fazi je i logistički centar kompanije „MB trans“. U prvoj fazi će biti otvoreno oko 150 novih radnih mesta. Kako su oba investitora najavila proširenje poslovanja, imamo obećanje da će broj novih radnih mesta biti i veći. Bićemo ponovo atraktivni za investiranje, jer smo potpuno uredili industrijsku zonu. Dugo godina se pričalo kako je zona komunalno opremljena, ali to nije bila istina. Sada investitori imaju sve uslove i mogu odmah da počnu da grade.

Budžet za narednu godinu je usvojen na sednici Opštinskog veća, a 29.decembra će se naći i na sednici SO. Kako ocenjujete budžet?

-Budžet možda deluje pomalo nestvarno i nerealno, ali sa svim investicijama koje planiramo, verujem da ćemo dostići stabilnost iduće godine. Imamo nekoliko kapitalnih projekata, za čiju realizaciju očekujemo pomoć od viših instanci.Budžet ima i razvojnu i socijalnu komponentu. I dalje ćemo biti usmereni da rešimo dugovanja Doma zdravlja, ali ćemo siguran sam mnogo lakše funkcionisati nego ove godine. Ostavili smo sva socijalna davanja, uz neka nova koja uvodimo od 2018. godine. Više novca će biti za podsticaj natalitetu, a u planu je davanje jednokratne novčane pomoći za treće dete u iznosu od 40.000 dinara. Do sada smo taj iznos davali samo za prvorođeno dete. Imamo još jednu novinu a ona se odnosi na subvencionisanje troškova učenika i studenata u domovima, sa 50 posto. Više sredstava opredelili smo za sport i ulaganje u sportsku infrastrukturu, za oko 30 miliona dinara. Takođe i poljoprivredni budžet će ove godine biti veći za 4 miliona.

Koje projekte planirate u 2018. godini?

-Najveći i najznačajniji projekat ikad, koji počinjemo sa građevinskom sezonom jeste asfaltiranje 70 neasfaltiranih ulica na teritoriji čitave opštine. Radi se o 40 kilometara puta i to će biti nešto najvidljivije u narednoj godini. Ovaj projekat smo dugo pripremali i sada je u potpunosti završena dokumentacija. Napravićemo javno privatno partnerstvo i početi da ga radimo. Naredne godine takođe planiramo da uradimo dokumentaciju za prvu fazu novog vrtića u Inđiji kao i projekat rekonstrukcije gradske pijace. Uradićemo i pešačko-biciklističku stazu do Autlet centra i vrtić u Ljukovu. Biće tu još puno manjih projekata, a sigurno je da sela neće biti zanemarena. Kao što sam više puta najavio, Inđija će do 2020. godine biti najveće gradilište u Sremu.

Please follow and like us:
Pin Share
Podelite sa prijateljima: