INTERVJU: Đorđe Radinović, predsednik opštine Stara Pazova

Opština Stara Pazova je godinama lider zapošljavanja u Sremu. Tako je krajem 2012. godine bilo zaposleno 9.500 stanovnika, a danas ova sremska opština ima 25.000 zaposlenih  navodi za naš portal “Infocyber”  Đorđe Radinović  predsednik opštine Stara  Pazova.


-Kada je reč o zapošljavanju situacija se drastično popravila na bolje,  mi ovde to jako dobro znamo jer od toga nam u velikoj meri zavisi i budžet. Ono što su doprinosi na plate i veliki deo toga ostaje lokalnoj samoupravi, tako da u tom smislu u Staroj Pazovi ne može da nađe posao samo onaj ko ne želi. Zanimljiv je podatak da u našim industrijskim zonama nema plate ispod 50-60 hiljada i da se to jako pomerilo, konkurencija je učinila svoje, generalno nadamo se da će tako biti i u celoj državi. Ono što priča i predsednik Vučić da dolazak velikih stranih kompanija pomera i plate, mi očekujemo da tamo negde krajem 2025. godine ako na republici bude minimalna plata 900 evra da u Staroj Pazovi bude mnogo veća.


GOVOREĆI O PRIVREDI I NOVIM INVESTICIJAMA, ZNAMO DA JE PRIVREDA MOTOR RAZVOJA STAROPAZOVAČKE OPŠTINE. KAKVA JE SADA SITUACIJA I DA LI ĆETE IMATI NOVIH INVESTICIJA UBUDUĆE?


-Što se tiče investicija biće realizovane dve ogromne nove investijcije. Počela je izgradnja nove fabrike MTU nemačke kompanije a to je svetski i evropski gigant za proizvodjnu avionskih motora. Imali smo sastanak sa njima i počeli su zemljani radovi, a postavljanje kamena temeljca očekujemo negde u junu mesecu, nadamo se da će sam državni vrh na čelu sa predsednikom Srbije prisustvovati tom događaju. Sledeća velika firma je TDF koja je isto nemačka kompanija za prizvodnju automatskih menjača koja gradi fabriku u Novim Banovcima, zaista jedna velika i ogromna kompanija. Ima još nekoliko manjih kompanija recimo Milšped koji proširuje svoje kapacitete u Krnješevcima- navodi prvi čovek opštine Stara Pazova i dodaje.

-Što se tiče proširenja industrijskih zona mi smo odlučili da prebacimo radnu zonu jer smo shvatili da je najatraktivnija lokacija uz  autoput. Reč je o zoni koju tek treba da razvijamo a nalazi se uz autoput kada se ide iz pravca Novog Sada ka Beogradu.


GRADI  SE MODERNA BRZA PRUGA BEOGRAD-BUDIMPEŠTA, A STARA PAZOVA SE NALAZI UPRAVO NA OVOM KORIDORU. KOJE BENEFITE ĆE IMATI PRIVREDA A KOJE GRAĐANI VAŠE OPŠTINE?


Stara Pazova je na jako zanimljivoj lokaciji što se tiče železničkog saobraćaja i predstavlja čvorište mnogih pravaca. Verujemo da će naša opština, u skladu sa planskim dokumentima u skorije vreme dobiti jedan Kargo centar, odnosno pretovar sa kamionskog na železnički saobraćaj, a to je od ključnog značaja za privredu. Kargo centar treba da se nalazi na mestu gde je sada „Gorenje“ poručuje Radinović i kaže:

– Izgradnja brze pruge je i od velikog značaja za naše građane jer će moći da putuju brzo prema Beogradu ili Novom Sadu, a Stara Pazova zbog svoje pozicije o kojoj sam pričao imaće sve vozove i svi će kretati odatle. To je ono što je prvo planirano da ide za Budipmeštu ili za Suboticu što znači da će stanica biti Beograd- Stara Pazova- Novi Sad- Subotica. Mi smo time jako zadovoljni, grade se i dva nadvožnjaka i stanica i očekujemo da će početkom sledeće godine vozovi da saobraćaju ovom trasom.


NEDAVNO JE OPŠTINU STARA PAZOVA POSETIO RESORNI MINISTAR TOMISLAV MOMIROVIĆ. DA LI POSTOJE KONKRETNI INFRASTRUKTURNI PROJEKTI KOJI ĆE BITI RELIZOVANI U OPŠTINI STARA PAZOVA?


-Mi zaista imamo velike planove, nedavno je bio ministar Tomislav Momirović kada smo razgovarali o značajnim projektima koji se odnose na putnu infrastrukturu. Pripremamo jedan projekat od privrednog partnerstva za put Stari Banovci-Krnješevci, time bi pokrili jedno 70 posto lokalnih putnih pravaca. Takođe smo sa ministrom dogovorili da se od Starih Banovaca do autoputa radi druga faza i da se nastavi naravno posle izradnja nadvožnjaka i uređenje tog puta do Golubinaca. Ti pravci su srce naše opštine, veoma smo zadovoljni nakon sastanka sa ministrom.

-Ono sto je još važnije od tog puta je izgradnja kanalizacije Stara Pazova-Nova Pazova- Banovci koja kreće na jesen. Projekat je vredan  oko 60 miliona evra, a reč je o prečistaču otpadnih voda koji ćemo zajedno realizovati sa Inđijom navodi Radinović i kaže  da smo veoma zadovoljni ishodom razgovora sa ministrom i pomenutim kapitalnim projektima.

-Ima još nekoliko velikih investicija a to je rekonstrukcija Doma zdravlja u Staroj i Novoj Pazovi, reč je o zaista velikoj investiciji, preko milijardu dinara, mi smo nedavno  završili dokumentaciju koja je sada na proveri u kancelariji za javno ulaganje kod Evropske banke za razvoj. Kada prođe provera imaćemo saznanje da li je projekat zaista dobar i da negde u toku leta bude raspisivanje javne nabavke.  Sami znamo koliko je zdravstvo bitno ,videli smo da moramo da vodimo računa i o razvoju ambulanti i Domu zdravlja. Upravo je zanimljivo da ćemo u toku desetak  narednih dana da opremimo vozni park Doma zdravlja. Kupujemo tri velika kombija i pet putničkih vozila, jer smo videli da je jako važna i brzina te hitne službe kada je u toku kovid. U razgovoru sa rukovodstvom Doma zdravlja smo se dogovorili da zaista ozbiljno obnovimo vozni park.

-U principu menjamo parcijalno vodovodne mreže to je takođe važno reći, prošli smo kod pokrajinskog sekretarijata na konkursima i nastavljamo zamenu vodovodnih mreža po našim mestima poručuje predsednik.


PRETHODNIH GODINA SE DOSTA ULAGALO U PAZOVAČKA SELA, DA LI STE GENERALNO ZADOVOLJNI KAKO ONA DANAS IZGLEDAJU?


Foto: Hram Svetog Vasilija Ostroškog u Banovcima

-Puno smo se trudili da dovedemo i sela na taj nivo centralnih mesta i mislim da smo tu najviše učinili za razliku od naših komšija jer smo uredili sela i objekte koji su značajni. Pre svega seoske  ambulante, izgradili smo dve nove škole u Belegišu i Novim Banovcima, sredili školu u Starim Banovcima, Vojki i Golubincima i stalno nastojimo da uredimo centre sela, crkve, groblja i sve one objekte koji su od vitalnog značaja za život meštana da žive ne kao u Staroj Pazovi već gotovo kao i u Beogradu.


TURIZAM JE RAZVOJNA GRANA SA OGROMNIM POTENCIJALOM, ALI ČINI SE NEDOVOLJNO ISKORIŠĆENA. DA LI U OVOJ GRANI PRIVREDE PLANIRATE NEKE PROJEKTE?


-Upravo pripremamo jedan projekat, naravno turizam će biti opredeljen ka Dunavu, mi imamo 25 kilometara obale Dunava i ono što je osnovno da turizam usmerimo ka tom pravcu odnosno mestima koji se nalaze na obali Dunava. U narednih mesec -dva  moramo da raspišemo  tender za izgradnju keja u Starim Banovcima, to je višedecenijska želja naših građana. Krenućemo u prvu fazu za izgradnju tog keja i smatramo da će to puno da doprinese razvoju turizma generalno ali i razvoju privrede što znači da će mnogi ugostiteljski objekti proroditi, i sve što ide uz to. To nam je i najlepši deo Dunava  u Starim Banovcima jer se nalazi blizu obale. Ove godine ćemo uložiti oko 150 miliona zajedno sa “Vojvodina vodama” ali sledeće godine očekujem da ćemo i mi i Vojvodina vode uložiti mnogo veću sumu i završiti taj kej. Dug je oko 1,5  kilometara i prostire se od restorana ,,Venecija“ u Starim Banovcima do ušća Budovara u Dunav ističe predsednik opštine.


PANDEMIJA VIRUSA COVID-19 JE NEGATIVNO UTICALA NA SVE DRŽAVE I GRADOVE. KAKO SE STAROPAZOVAČKA OPŠTINA BORI SA  OVOM BOLEŠĆU I KAKVA JE GENERALNO SITUACIJA?


-Gledajući u odnosu na neke velike centre situacija je bila pod  kontrolom , naravno bilo je i tragedija i bolesnih i smrtnih slučajeva a najteži period je bio u prethodna tri meseca ali se sada situacija ponovo smiruje. Vakcinakcija ide jako dobro i moramo biti svesni da bez vakcinacije nema zaustavljanja ove pandemije. Iz dana u dan se ljudi sve više vakcinišu u Staroj Pazovi i vidimo da je svaki dan sve manje zaraženih. Za sada je vakcinisano negde oko 30 posto građana.


GDE VIDITE OPŠTINU STARA PAZOVA ZA TRI GODINE , ODNOSNO KOJA JE VAŠA VIZIJA ZA BUDUĆNOST?


-Moja dugogodišnja vizija je da Stara Pazova dobije status grada, sa tri svoje gradske opštine a to je Nova Pazova, Stara Pazova i Banovci. Smatram da je to značajno jer je Stara Pazova malo komplikovana jer ima tri svoja centra i da bi građani bili zadovoljni. Imali smo sastanak sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, imamo stanicu policije u Staroj Pazovi u Novoj Pazovi i sada se dogovaramo da se otvori  stanica i u Novim Banovcima. Da se na sva tri mesta izdaju lične karte, pasoši i ono što je osnovno za građane i što su i njihove najveće potrebe dolaska u policiju.

-To je veliki doprinos, kao i institucije Poreska uprava i PIO fond su dignuti na viši nivo filijale i mislim da se mi u tom smislu jako dobro pripremamo. Pripremamo i Osnovni sud, Osnovno tužilaštvo, puno ulažemo u sve te objekte kupili smo i zgradu Erste banke za neke republičke institucije. Samim tim,  to će biti formalnost podizanja na republičke institucije za dobijanje statusa grada. Kao i nadogradnja Doma zdravlja koja dobija sobe sa ležajevima i postaje kao neka mini bolnica. Mislim da je sve ovo jako značajno ne samo za Staru Pazovu več i komšijske opštine Inđiju i Pećince kaže na kraju razgovora predsednik Radinović.

Podelite sa prijateljima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *