Povodom otvaranja Galerije Adligat u Inđiji, 30. marta 2022. u 18:00 časova, biće otvorena izložba Pavla Vuisića. Galerija se nalazi u zgradi zanatskog doma u Železničkoj ulici u Inđiji.

Turistička organizacija Inđije u saradnji sa Udruženjem Adligat planira   da organizuje izlaganje niza legata poznatih imena iz oblasti srpske umetnosti. Kako navode u Turističkoj organizaciji planirano je da Inđinčani dobiju mogućnost da vide legate Danila Bate Stojkovića, Zorana Simjanovića, Ivana Bekjareva i Donke Špiček.

https://www.instagram.com/p/CbHuHkgq-yr/

IZLOŽBA PAVLE VUISIĆ

Pavle Vuisić (1926-1988) jedan od najznačajnijih srpskih glumaca, jedno od najprepoznatljivijih lica jugoslovenske kinematografije. Rođen u Beogradu, učestvovao je u borbama na Sremskom frontu. Studirao je pravo i radio kao novinar Radio Beograda. Nije imao formalnog glumačkog obrazovanja.

Prvu veliku ulogu dobio je u filmu ,,Šolaja”. Bio je odličan u svim ulogama kojih se prihvatio, od dramatičnih do komičnih. Među značajnim filmovima u kojima je glumio ističu se kultni filmovi ,,Кo to tamo peva”, ,,Maratonci trče počasni krug” i serija ,,Кamiondžije”. Poznati glumac Orson Vels je u jednom intervjuu izjavio da on smatra Pavla Vuisića najboljim glumcem planete.

Supruga Pavla Vuisića je osnovala zajednički legat, u kome se nalaze mnogobrojni glumčevi predmeti, od njegove omiljene torbe, rukopisa njegovih pesama do poznatog, najčešće cenzurisanog testamenta u kome Pavle zahteva da mu na sahrani pevaju šestorica popova, ali u sebi, i preti da mu nijedan komunista ne drži govor, inače će da ustane iz groba i goni ga po svetu, i ne samo njega, već i sve njegove istomišljenike, koliko ih je na svetu (uz psovke).

Please follow and like us:
Pin Share
Podelite sa prijateljima: