Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović prisustvovao je u Belegišu snimanju igrano-dokumentarnog filma „Drava se ne predaje“, reditelja Nikole Lorencina, baziranog na istinitom događaju iz istorijata rečne flotile u Drugom svetskom ratu.

I opština Stara Pazova dala je doprinos da  ovaj film bude uspešno snimljen istakao je Đorđe Radinović predsednik opštine Stara Pazova koji je takođe prisustvovao događaju u Belegišu.

Foto: Turistička organizacija opštine Stara Pazova

Film po scenariju Dragana Spasojevića, u kojem glavnu ulogu tumače Lazar Đukić i Marija Bergam, govori o posadi kraljevskog ratnog broda „Drava“, koja je stradala u Aprilskom ratu 1941. godine pod komandom Aleksandra Berića.

„Poručnik Berić trajno je obeležio herojstvo svoje posade i naše vojske pokazavši svojom žrtvom ljubav prema otadzbini“, izjavio je predsednik Mirović.

On je istakao da će Pokrajinska vlada nastaviti da podržava filmove koji se pre svega odnose na našu istoriju i tradiciju, jer se na taj način podsećamo na najveće ljude naše istorije i stvaramo uzore mladim generacijama.

Foto: Turistička organizacija opštine Stara Pazova

„Aleksandar Berić dao je svoj život i zadužio naš narod hrabrim delom. Njegov čin živi i danas, a mi želimo ovim filmom da podsetimo na našeg velikog heroja i njegovu ličnu žrtvu“, kazao je reditelj Nikola Lorencin.

Poručnik Berić komandovao je u Aprilskom ratu 1941. godine brodom „Drava“ i za šest dana uspeo je da nanese velike gubitke nacistima. Položio je svoj život 12. aprila ne želeći da se preda okupatoru zajedno sa svojom posadom.

Snimanje filma inicirala je Komanda rečne flotile, uz podršku Filmskog centra Srbije i Pokrajinske vlade.

Film je prvobitno sniman u Beogradu, a nakon Belegiša ponovo se vraća u Beograd, dok će pojedini delovi biti snimljeni u Novom Sadu i Čelarevu.

Premijera se očekuje 6. avgusta ove godine.

Izvor: Vlada Vojvodine

Please follow and like us:
Pin Share
Podelite sa prijateljima: