Danska kompanija Grundfos otvorila je u Inđiji novu fabriku pumpi u koju je investirala 20 miliona evra. U toj fabrici će se proizvoditi cirkulacione pumpe, pumpe za otpadne vode u domaćinstvima, pojačivači pritiska i integrisana hidraulična kola za kotlove, a sva proizvodnja biće namenjena izvozu.

Otvaranju je prisustvovao i predsednik Aleksandar Vučić, koji je rekao da će radnicima ove kompanije od novembra biti povećane plate.

Izgradnja pogona na 17.000 kvadrata počela je jula 2021. i u njemu će raditi nekoliko stotina ljudi.

Fabrika će imati „zlatni ekološki sertifikat“, što je potvrda da je potpuno energetski nezavisna i da 100 odsto reciklira otpadne vode.

Vučić je rekao da su samo dve ili tri fabrike Grundfosa u svetu veće od ove u Indjiji i da bi Srbija mogla da privuče još investitora iz Danske.

„Spoljnotrgovinska razmena Srbije sa Danskom ove godine biće rekordna, između 320 i 340 miliona evra“, kazao je Vučić.

On je istakao da mu je rukovodstvo Grundfosa potvrdilo da će u novembra za 15 odsto povećati plate radnicima u Srbiji.

Otvaranju fabrike prisustvovali su i predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović, ministarka privrede Anđelka Atanasković, predsednik opštine Inđija Vladimir Gak i ambasadorka Danske Suzan Šajn.

U fabriku investirano 50 miliona evra

Grundfos u prvoj fabrici otvorenoj u Inđiji 2013. godine, na 26.000 kvadrata, zapošljava više od 800 radnika, a u nju je investirano 50 miliona evra.

Ta kompanija u Inđiji proizvodi više od četiri miliona pumpi, što je više od 20 odsto proizvodnje Grundfos grupe, i jedna je od najvećih izvoznika u Srbiji.

Tekst je napisan u sklopu realizacije projekta „ Inđija-grad privrede, turizma, sporta i kulture“ koji je finansiran iz sredstava budžeta Opštine  Inđija.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

VIDEO:

Please follow and like us:
Pin Share
Podelite sa prijateljima: