GIMNAZIJALCI Mihajlo Petković i Natalija Dabić osvojili nagradno putovanje u Rusiju

Mihajlo Petković i Natalija Dabić, učenici prvog razreda Gimnazije u Inđiji, učestvovali su na međunarodnom konkursu “Я учу русский язык” za 2020. godinu.

Кonkurs je raspisala organizacija AFS Interkultura Rusija. Ova međunarodna organizacija ima za cilj razvoj interkulturalnog obrazovanja, kako bi ljudi razvili znanja, veštine i razumevanje koji su potrebni da bi svet bio pravedniji i mirniji.

Foto: Mihajlo Petković

AFS je nastao kao humanitarna organizacija tokom Prvog svetskog rata, a nakon Drugog svetskog rata, da bi se sprečili sukobi, organizacija je počela da sprovodi programe razmene. Tokom druženja pripadnici različitih kultura bi se upoznali, zbližili i bolje razumeli jedni druge.

Foto: Natalija Dabić

Interkultura u Srbiji sprovodi obrazovne programe u kojima su do sada učestvovali mnogi učenici, porodice domaćini, volonteri i profesori.

Zadatak konkursa je bio da se snimi kratak video na ruskom jeziku. Na konkurs su mogli da se prijave učenici koji uče ruski kao strani jezik, a uzrasta 15-17 godina. Natalija je snimila istorijski vodič o Starom Slankamenu, a Mihajlo kratku priču o svojoj plantaži jabuka.

Foto: Mihajlo

Dana 9. maja (simbolično na Dan pobede), njima je javljeno da su pobedili na ovom konkursu, i da su pozvani da posete Moskvu.

Foto: Natalija

Učenici će na ovo putovanje ići u pratnji njihove prof. ruskog jezika Željke Vlaović. Tamo će imati mogućnost da učestvuju u kulturno-obrazovnim radionicama, ali i da razmene iskustava sa kolegama i učenicima iz celog sveta.

Poseta je planirana za septembar. Nadamo se da će se situacija sa korona virusom smiriti, i da će naši pobednici uspeti da otputuju u daleku Rusiju.

NATALIJIN VIDEO:

 

MIHAJLOV VIDEO:

Podelite sa prijateljima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *