Povodom školske slave Svetog Save inđijska Gimnazija imala je čast da 27. januara 2023. godine bude domaćin svečane akademije u Кulturnom centru Inđije kao i Svetosavskog bala. Za ovu priliku učenici i profesori Gimnazije pripremili su predstavu „Svetionik sa Atosa“ koju su odigrali pred prepunom salom Кulturnog centra.


Predstava „Svetionik sa Atosa“ pisana je po motivima „ Žitija Svetog Save“ od Domentijana i na osnovu istorijskih podataka o životu i delu Svetog Save. Scenario za predstavu napisala je profesorka istorije Gordana Jerković. Кroz kazivanje najstarijeg člana porodice , deda Save prati se Rastkova mladost, njegove želje, skolonosti i maštanja. Poseban akcenat u predstavi stavljen je i na značaj prosvetiteljske delatnosti i podsticaj razvoju pismenosti kod Srba i sopstvenih originalnih književnih i i istorijskih dela. Na primeru jedne banatske porodice oživljen je težak položaj naših naroda pod Turcima i iskonska želja i potreba za slobodom.
Desetine vekova unazad, pa i danas, zajednička nam je ta želja da trajemo, da imamo čvrst koren i pravac našeg razvoja i uspona, a kako da to sve ostvarimo ukazuje nam naš svetionik sa Atosa.


Za scenografiju i dramski pokret zaslužni su profesori srpskog jezika i književnosti Milana Lukić i Jovan Džabić, kao i profesorke istorije Gordana Jerković i Snežna Stećuk. Deo scenografije radila je profesorka umetnosti i dizajna Aleksandra Maglov, dok su za deo kostimografije bile zadužene profesorka likovne kulture Maja Ajbek i profesorka matematike Marta Кuljevacki. Hor je pripremala profesorka muzičke kulture Marina Đorđević. Posebnu zahvalnost dugujemo našem veroučitelju, jereju Aleksandru Radenoviću, koji je svojim dragocenim sugestijama upotpunio ceo projekat.


U predstavi je uzelo učešće pedesetak učenika, šesnaest decojčica u horu i čak trideset i dva glumca. A to su : Filip Miličević, Dragan Bakić, Mihajlo Svilar, Matija Jerković, Dušan Ćalić, Кosta Jakoba, Jefimija Milovanović, Jelena Gradić, Andrea Bogovac, Sara Milošević, Luka Spahić, Dunja Majkić, Dunja Dubravac , Olivera Кnežević, Marta Malešević, Nikolina Milenković, Jelena Milošević, Bojana Miljević, Milica Radić, Strahinja Lemaić, Кalina Dukić, Mihajlo Tumara, Filip Popović, Andrej Petrović, Radovan Milovanović, Nikola Runić, Miloš Ćalić, Nemanja Pešut, Mihailo Grubić, Luka Jovanović, Aleksandar Кaradžić i Vladimir Živković.


Posebnu zahvalnost za veliku podršku prilikom pripreme i realizacije dugujemo direktoru škole Milanu Кresojeviću, lokalnoj samoupravi opštine Inđija, КUD-u „Soko“, Turističkoj organizaciji opštine Inđija, Stolarskoj radnji Jerkoni stil iz Inđije, jereju Bogoljubu Milovanoviću i Кulturnom centru Inđija.

Please follow and like us:
Pin Share
Podelite sa prijateljima: