GDE DUNAV GRLI OBALU: Dobro došli u Stare Banovce-idilično mesto za život

Ušuškano uz samu obalu Dunava, na površini od 27,4 km kvadratnih i sa 5.488 stanovnika prema poslednjem popisu (2011), Stari Banovci krase donje Podunavlje i privlače svojom plodnom, pitomom ravnicom, atraktivnim turističkim potencijalom i bogatim kulturno – duhovnim i istorijskim nasleđem.

Još u antička vremena kod Starih Banovaca nalazila se rimska tvrđava Burgene.

 

Selo postoji od XVI veka, a možda i duže. Nekada su se ovde nalazila drevna naselja Darinovci i Tusa. Srbi čine većinski deo stanovništva još iz vremena popisa koji su izvršili Turci (1566/67). U začetku selo je imalo 53 kuće (1734) da bi broj porastao do 211 (1756).
 
Zašto – Stari Banovci? Mirno, povučeno mesto sa kafanicama  koje vas mame mirisom ukusne riblje čorbe. Lepa marina, brodići i čamci koji mirno plove na talasima nekada panonskog mora i uvek iznova privlače oko svakog posetioca.
Plaža “Venecija”
Neodoljiva peščana plaža, leti prepuna kupača i strasnih ribara, a zimi tiho mesto za šetnju i meditaciju. Šta još nude Banovci?
 
Letnja pozornica, kafići sa živom muzikom, otmeni moderni hoteli sa raznovrsnom ponudom, višenamenski bazen, biciklističko – pešačka staza u šumici kraj Dunava kao oaza mira, povezanost sa urbanim Novim Banovcima i blizinom autoputa Beograd – Novi Sad. Da li smo zaboravili nešto?
 
 
Mogućnost za dobar i zdrav život pružaju placevi na prodaju sa pogledom na Dunav, a niču i nove zgrade sa udobnim stanovima. Za svaki ukus ponešto!
 
sportska hala Stari Banovci
 
Mogli bismo još nabrajati: sportska hala sa velikim kapacitetom koja će biti mesto uzbudljivih sportskih takmičenja, fantastične teretane, fudbalski stadion sa tribinama za ljubitelje sportskih nadmetanja. Tu su i zlatna žitna i suncokretova polja za obožavaoce prirode i fotografije.
 
 
 
Da spomenemo još i staru crkvu Prenosa Moštiju Svetog Oca Nikolaja, kao dragulj u kruni, za sve ljude žedne duhovnosti, i svetkovine za najveće hrišćanske  praznike koje sabiru meštane i goste, zajedno sa neizbežnim fijakerima i konjarima koji su čuvari tradicije i garancija da će ovo divno mesto zauvek naći svoj kutak u srcu svakog čoveka koji oseti makar na tren sve nabrojane blagodati.
 

Tekst je napisan u sklopu realizacije projekta „ Stara Pazova-opština po meri svih stanovnika“ koji je finansiran iz sredstava budžeta Opštine  Stara Pazova.

Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

SELO KAO GRAD: U Starim Banovcima izgrađena sportska hala za vrhunske rezultate

BANOVAČKA VODICA: Kapela koju su meštani izgradili u znak sećanja na staru crkvu iz 1726. godine

Banovački konji
Podelite sa prijateljima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *