Turistička organizacija opštine Inđija nastavlja sa aktivnostima u cilju razvoja turizma ove opštine i još boljeg pozicioniranja na turističkoj mapi Srbije. Intenzivni pregovori sa predstavnicima turističkih organizacija i agencija iz Turske pokrenuli su i pitanje formiranja nove turističke atrakcije u Inđiji.

Кako ističu iz Turističke organizacije u planu je da se u Inđiji napravi „Srpska Кapadokija”. Ideja je da se oko dvadesetak balona za letenje postave na teritoriji opštine Inđija, a kao jedna od najboljih lokacija pomenuta je Кrčedinska ada.

Direktor Turističke organizacije opštine Inđija Milan Bogojević govorio je o ovoj temi za magazin Top Srbija:

Ovo bi mogla da bude najveća turistička atrakcija, ne samo u Inđiji, već u čitavom regionu u 2023. godini.

-Na prvom sastanku održanom 25. maja u Ankari, pokrenuli smo pitanje saradnje i sa direktorom turističke oblasti Кapadokija gospodinom Sezai Dogruerom razgovarao sam upravo o toj vrsti saradnje i modelu koji bi bio primenjiv u Srbiji. Кapadokija je zakonom odredila da ne mogu podizati više od 150 balona u isto vreme. Oni su taj broj balona znatno premašili i vrlo su zainteresovani za nove destinacije i iskorišćavanje postojećih resursa. Nastavak razgovora zakazan je za 25. avgust kada u Inđiju, pored gospodina Dogruera dolazi još devet predstavnika turskih turističkih agencija. To je drugi pravac našeg angažovanja, da dovodimo turiste iz Turske.


Da li su očekivanja realna i moguća?

– Apsolutno. Državljanima Republike Turske je Srbija izuzetno privlačna zbog naše prirode. Oni su oduševljeni našim šumama, zelenilom i rekama. Gastronomija i vinska ruta su takođe privlačne, ali ono što jeste adut Inđije to je naša isprepletana istorija sa Osmanskim carstvom.

Počevši od legende da ime Inđija nosi poreklo od reči Ikindija (Ićindija) što je termin za popodnevnu molitvu kod muslimana, preko najveće bitke 17. veka na ovim prostorima između Osmanskog i Svetog Rimskog carstva do očuvanih hamama u Starom Slankamenu. Sve ovo govori o prisustvu Turske u Srednjoj Evropi. Oni su zaista zainteresovani da posete ta mesta. Na kraju, ali ne najmanje važno, treba uzeti u obzir lokaciju Inđije koja se nalazi između dva najveća grada u Srbiji te je tako turistima iz Turske lako da posete znamenitosti i ova dva grada.

U slučaju da dođe do dogovora da li se zna vremenski okvir realizacije projekta?
– Razgovore od početka vodimo sa ciljem da se projekat realizuje u sledećoj sezoni tj. od maja do septembra 2023. godine.

U planu Turističke organizacije opštine Inđija za narednu sezonu je i nabavka adekvatnog katamarana kojim bi se turisti prevozili od Кrčedina do Кrčedinske ade. Na ovaj način uspeli bi u potpunosti da oblikujemo jedan zanimljiv izlet i dobijemo potpuno novi turistički proizvod konkurentan i na međunarodnom tržištu.

Slika 1: Projekat „Srpska Кapadokija”
Slika 2: Direktor TOO Inđija gospodin Milan Bogojević sa ambasadorom Republike Srbije u Ankari NJ.E. gospodinom Zoranom Markovićem

Please follow and like us:
Pin Share
Podelite sa prijateljima: