DOBRODOŠLI U BEŠKU: Mesto gde se ukrštaju najvažniji PUTEVI

U neposrednoj blizini Dunava na krajnjim padinama Fruške gore smešteno je drugo po veličini naselje inđijske opštine-Beška.

Ovo selo specifično je po tome što se u neposrednoj blizini seku dva najvažnija koridora u Srbiji, auto-put E-75 i reka Dunav, a kroz Bešku prolazi železnička pruga (sada se gradi brza pruga od Stare Pazove do Novog Sada).

Simbol ovog sremskog sela svakako jeste most koji je građen od 1971. do 1975. dugačak 2.250 metara i deo je auto puta, a 2011. svečano je otvoren i most blizanac, čime je nakon 20 godina završen auto-put Beograd-Novi Sad-Subotica.

Na mestu gde je izgrađen most, nalazi se Kalakača, arheološki lokalitet iz starijeg bronzanog doba.

Na desnoj obali Dunava tokom godina je izgrađeno nekoliko ugostiteljskih objekata i ribljih čardi, te je tako Beška postala privlačna za sve ljubitelje prirode i ribljih specijaliteta.

Nasuprot njoj, leva obala je prava oaza nedirnute prirode sa velikim brojem bara i rukavaca Dunava.

BEŠKA-ATRAKTIVNA LOKACIJA ZA INVESTITORE

Ovaj jedinstveni prostor deo je zaštićene zone prirode „Koviljsko-petrovaradinski rit“. Tereni su idealni za eko-turizam, posmatranje ptica, lov i ribolov.

Samo naselje Beška ima sve uslove za život, od škole, doma zdravlja, mesne kancelarije,crkve, pošte, doma kulture i mnogih drugih objekata koji su od ključnog značaja za život meštana.

OD JESENI BOLJI USLOVI U BEŠČANSKOJ ŠKOLI

Centralni objekat u selu jeste Dom kulture, koji je višenamenski objekat.  Postoji od pedesetih godina 20. veka, a  njegov prvi naziv je bio “Stevan Doronjski”. Novi Dom kulture je izgrađen 1986. godine na temeljima starog. Objekat sadrži veliku salu sa 329 mesta, plavu salu sa oko 100 mesta, čitaonicu, prostorije za kulturno-umetničko društvo i kancelarijski prostor.

Beška je poslednjih nekoliko godina postala poznata i u Evropi, zbog čuvenog “Beška festa” ili manifestacije “Dani vojvođansko-bavarske culture” koja slavi prijateljstvo dva naroda.

DOBRODOŠLI U SLANKAMENAČKE VINOGRADE: Selo tradicije i vinogradara

Reč je o manifestaciji koja se organizuje svake godine početkom septembra, a svi posetioci mogu da uživaju u čuvenim bavarskim specijalitetima, poput bavarske kobasice,peciva, kolača i piva, ali i najpoznatijim sremačkim gastronomskim poslasticama.

Ova manifestacija je jedna od najposećenijih u kalendaru Turističke organizacije opštine Inđija, a svakog septembra uz bogat kulturno-umetnički i muzički program, nekoliko hiljada posetilaca prodefiluje ovim selom.

Beška je sa bavarskim gradom Karlshuld 2010. godine potpisala Ugovor o partnerstvu, a kao rezultat prijateljstva nastala su dva trga, Karlshuld park u Beški i Beška park u Bavarskoj. Takođe su zabeležene uzajamne posete, beščana i nemaca, koji neguju dugogodišnje prijateljstvo.

Kada je reč o istorijskim podacima, do danas nije utvrđeno poreklo imena. Uglavnom su se sve te teorije bazirale na pretpostavci da je reč „beška“ turskog porekla i da označava ili kolevku (bešiku), ili bešiku ribe, ili pak da je kovanica dve turske reči: beş i kaya, što znači pet i kamen, odnosno peti kamen, tj. peta stanica ili odredište u vojnoj ili nekoj drugoj terminologiji.

Međutim, sve te teorije o turskom poreklu imena Beške gube na smislu činjenicom da je taj toponim postojao i pre dolaska Turaka u ove krajeve. Ime Beška nose ostrvo i manastir na Skadarskom jezeru koji potiču iz XIV veka. Manastir je zadužbina despotice Jelene, kćerke kneza Lazara, što je zapisano na ktitorskom natpisu iz 1438. godine.

Prema tumačenju istaknutog istoričara-turkologa Olge Zirojević,  „beška” je verovatno stara slovenska reč koja je postepeno u savremenom govoru izgubila prvobitno značenje.

MARADIK: Multietničko selo nadomak “SRPSKE SVETE GORE”

Ime „Beška” se u većini slučajeva javlja kao hidronim, odnosno vezano je za blizinu vode, pa se pretpostavlja da je ta reč imala veze sa zdravljem, odnosno da je tim imenom označavano mesto koje je bilo zdravo za život ili gde je bio izvor zdrave vode.

Na osnovu navedenog, jasno je da je Beška srednjovekovno mesto, nastalo u vreme naseljavanja Slovena u ove krajeve. Kada je to tačno bilo, teško je utvrditi. Prvi podaci o mestu Beška datiraju iz 1546. godine, kada je ona bila, kao i sva ostala sremska mesta, u sastavu Otomanskog carstva.

Sve do 1960. godine Beška je imala status opštinskog mesta. Zatim je dve godine bila u sremskokarlovačkoj opštini, da bi od 1. januara 1962. godine ušla u sastav opštine Inđija.

Poznati Beščani koji su ostavili traga u javnom i kulturnom životu našeg naroda su slikarka Danica Jovanović, narodni heroj Nikola Grulović, pesnik Veljko Vukmanović i Miro Stefanović, slikar i karikaturista.

Podelite sa prijateljima:
  • 455
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *