Veliki broj manifestacija održava se tokom cele godine u različitim naseljima opštine Inđija. One obuhvataju razne oblasti- kulturne, zabavne, sportske i gastronomske . U opštini Inđija tokom godine organizuju se 24 manifestacije a tokom letnjih meseci i po nekoliko u jednom mesecu.

JANUAR

Inđija živi od januara do decembra a već početkom godine 6.januara organizuje se Božićna povorka.Reč je o novoj manifestaciji, na kojoj skupina vitezova predvođena konjanicima i povrkom građana se kreće od centra Inđije ka pravoslavnom Hramu Sv.cara Konstantina i carice Jelene, noseći badnjak koji de simbolično pali.
Istog meseca u januaru na Bogojavljenje 20.januara organizuje se plivanje za Časni krst na jarkovačkom jezeru.

FEBRUAR

Februar mesec rezervisan je za Šakalijadu u Novom Slankamenu, a reč je o lovno turističkoj manifestaciji koja okuplja lovce iz svih krajeva Srbije ali i zemalja u okruženju.

MAJ

Maj je prepoznatljiv po čuvenoj Sremskoj potkovici-fijakerijadi koja se organizuje između Inđije i Novih Karkovaca u blizini manastira Vodice.Ovo je manifestacija za ljubitelje konjičkog sporta.

Takođe maj je rezervisan za gastronomsku manifestaciju Zlatni kotlić u Novom Slankamenu.

Još jedna manifestacija održava se u maju. Feeder KUP memorijal Đorđe Simić Simke je takmičenje u sportskom ribolovu u disciplini feeder. Održava se od 2017. godine i okuplja brojne ribolovačke klubove iz cele Srbije.

JUN

Jun je rezervisan za festival PRO POET, koji okuplja ljubitelje književnosti i književnog stvaralaštva.

U junu mesecu Inđija tradicionalno obeležava gradsku slavu Duhove, kao i niz pratećih događaja Ernofrstival na šetalištu kod Pošte gde razni izlagači donose svoje proizvode, rukotvorine i suvenire, ali i Festival vojvođanskih vina za sve ljudbitelje dobre kapljice. Ovaj festival se organizuje na platou kod Kuće Vojnovića.


U junu se takođe organizuje i na daleko čuveni Šekspir festival u vili Stanković u Čortanovcima.

JUL

Za jul mesec rezervisan je najpoznatiji muzičko-scenski festival Scena fest, koji okuplja veliki broj muzičkih zvezda, a jedan je od najposećenijih festivala u okruženju.


Tokom jula meseca Inđija postaje centar okupljanja ljubitelja dvotočkaša na čuvenom Moto festivalu.

U prijatnoj atmosferi doma porodice Jakšić u Krčedinu krajem jula meseca organizuje se Međunarodna likovna i pesnička kolonija koja okuplja stvaraoce iz celog sveta (slikare, glumce, pesnike, pevače).

Udruženje žena „EtnoDom Gorocvet” iz Inđije 17. jula 2023.godine prvi put u Keltskom selu u Inđiji organizuje jednodnevnu manifestaciju „Boje prošlosti” – farbanje vune prirodnim bojama.

Tema manifestacije je praktičan rad na izboru biljaka i farbanju domaće vune na način kako se to radilo u dalekoj prošlost, kada je čovek bio okrenut prirodi. U događaju učestvuju gosti iz cele Srbije koji se bave preradom vune, pustovanjem i tkanjem.
Jul je takođe rezervisan za tradicionalnu manifestaciju Dani bresaka u Novom Slankamenu.

AVGUST

Početkom avgusta Turistička organizacija opštine Inđija tradicionalno dočekuje kajakaše i regataše u Starom Slankamenu, a reč je o manifestaciji TID Međunarodna dunavska regata.

Tokom avgusta inđijski planinari organizuju Dunavske čarolije u Čortanovcima, koje uključuju biciklizam, trčanje, pešačenje i mnoge druge discipline.

SEPTEMBAR

Početkom septembra možete posetiti Bešku i jednu od najpoznatijih manifestacija Beška fest odnosno Dani bavarsko-vojvođanske kulture, i uživati u gastro specijalitetima i dobroj muzici.

Fruška gora wine show, manifestacija koja se organizuje u vili Stanković i koja promoviše vojvođanska vina, takođe u septembru.
Maradička jesen je tradicionalna manifestacija. Posetioci mogu da se oprobaju u kuvanju kotlića i uživaju u mnogobrojnim sportskim takmičenjima. Manifestacija je svake godine sve bogatija i neguje duh multikulturalnosti.


„Zlatovez zlata vredan” je dvodnevna manifestacija odnosno radionica veza i zlatoveza koja se održava u Keltskom selu u Inđiji sredinom septembra u organizaciji Udruženja žena „EtnoDom Gorocvet”, Turističke organizacije opštine Inđija i Opštine Inđija.

Festival „Short cut“ – festival kratkometražnog filma se održava u septembru, na platou kod Kuće Vojnovića u centru Inđije. Tokom festivala posetioci imaju priliku da pogledaju brojne filmove iz oblasti turizma, ekologije i života.

Tamičenje u pripremanju kotlića od divljači pod nazivom „Lovačka priča“ održava se u centru naselja Krledin, kod istoimene kafane i okuplja brojne kulinare iz okoline.


Manifestacija „Dani meda“ ima prodajno-izložbeni karakter i održava se svake godine u Inđiji krajem septembra. Tokom dva dana, izlagači predstavljaju med, pčelinje proizvode i opremu za pčelarstvo.

Foto: Turistička organizacija opštine Inđija

 

Please follow and like us:
Pin Share
Podelite sa prijateljima: