Povodom sve učestalijih slučajeva požara na divljoj deponiji u Maradiku, naša ekipa je istražila pozadinu priče i došla do informacija  da pojedini nesavesni pojedinci bacaju različiti otpad na mesto koje nije predviđeno za to, umesto na gradsku deponiju koja je udaljena svega 5 kilometara od Maradika.

Meštani se konstantno žale, ne znajući da među njima žive komšije, prijatelji i rodbina koji puno ne haju za bezbednost, te na nepropisan način odlažu otpad, neretko i životinjski.

Foto: divlja deponija u Maradiku se redovno čisti

Nadležni iz JKP “Komunalac” više puta u toku godine čiste ne samo ovu, već sve divlje deponije na teritoriji opštine Inđija i odvaja se nekoliko miliona dinara za taj posao. Na mestu očišćenih deponija sade se nove sadnice i kultiviše prostor. Međutim, odmah nakon čišćenja deponije se ponovo stvaraju nemarom pojedinaca.

Kako smo saznali u Komunalcu, često se dešava situacija da ljudi koji stvaraju deponije ostavljaju i dokaze da su upravo  oni ti počinioci. Naša ekipa se uverila u slike i dokaze uginule životinje koja je bačena, ali je vlasnik zaboravio da skine kodnu minđušu sa uveta životinje na kojoj se jasno vidi ko je vlasnik. Zatim stare stvari i šut iz kuće gde su radnici Komunalca pronašli hrpu papira sa imenima i adresama odnosno jasnim dokazima ko je ostavio ovaj otpad. U svakom slučaju su to bili sami meštani Maradika.

Foto: Pošumljavanje lokacije gde se stvaraju deponije

Iako je više puta čišćena deponija, sađeno drveće na tom mestu, stavljani znaci upozorenja da se ne baca smeće, apelovano je na meštane više puta da ne odlažu ovde otpad, pojedini su se oglušili o apel i nastavili da ugrožavaju životnu sredinu i prave ruglo u selu.  A samo 5 kilometara od sela nalazi se gradska deponija na kojoj se potpuno besplatno i bezbedno  može odložiti otpad.

Koliko smo do sada upućeni, krivične i prekršajne prijave nisu pisane nesavesnim pojedincima, ali će najverovatnije od sada to postati praksa i kao novinu uvesti 24 časovni monitoring na to područje, te će  nesavesni pojedinci   debelo platiti i zažaliti za svoje postupke, jer celo selo ispašta već godinama zbog njih.

Please follow and like us:
Pin Share
Podelite sa prijateljima: