Danica Jovanović (Beška 4.januar 1886.— Petrovaradin 12.septembar 1914.) je srpska slikarka koja je pripadala generaciji srpskih modernista, koji su umetničko školovanje započeli početkom 20. veka a njihov kreativni uspon su prekinuli Balkanski i Prvi svetski rat.

Potiče iz patrijarhalne sredine i zahvaljujući upornosti i snažnoj želji da se posveti slikarstvu, ipak je uspela da dopre nadomak željenog cilja. Jovanovići su stara beščanska porodica, koja se tu pominje od druge polovine 18. veka. Bila je šesto po redu dete Krste i Mileve Jovanović, rođ. Bajić iz Beške. Trorazrednu osnovnu školu završila je 1895. godine u Beški.

Najbolje ocene je imala iz crtanja. Danica Jovanović kasno počinje da se školuje (u osamnaestoj godini), i to privatno (jer je prestarila), u Višoj srpskoj devojačkoj školi u Novom Sadu (1903-1907).Od presudnog značaja za Danicu Jovanović i njena interesovanja bila je činjenica da je crtanje, među ostalim predmetima, predavala mlada i ambiciozna Anđelija Sandić koja je u inače prilično strogo i patrijarhalno vaspitanje učenica unijela nove pedagoške metode. Podršku Sandićeve Danica će imati i prilikom upisa na Umjetničko-zanatsku školu u Umetničko- zanatskoj školi u Beogradu (1907-1909).

 Njeno studiranje pomogli su mnogi beščani svojim prilozima, kao i crkvena opština. Arkadije Varađanin joj je našao prvu dobrotvorku Danu Jovanović iz Velike Kikinde. Osim požrtvovane Dane Danica je uživala i stipendiju Petrovaradinske opštine, u iznosu od 800 kruna godišnje. Kako je ubrzo umrla njena dobrotvorka, Varađanin je povezao studentkinju slikarstva sa Olgom Jovanović, suprugom poslanika i državnog savetnika Steve Jovanovića iz Budimpešte. Školovanje nastavlja na u Minhenu na Ženskoj slikarskoj akademiji (1909-1914). Krajem marta 1914. godine Danica je završila akademiju i postala “akademska slikarka” sa pravom da radi kao “nastavnica crtanja i malanja”.

U trenutku kada je njen život nasilno prekinut, streljanjem u Petrovaradinskoj tvrđavi na početku Prvog svetskog rata, Danica Jovanović je imala svega dvadeset sedam godina. Bila se vratila iz Minhena 3. avgusta 1914. godine. Provela je izvesno vreme kod prijatelja prof. Varađanina u Novom Sadu. Zatim je krenula u Bešku, da se oprosti sa bratom Milanom, koji je kao mobilisan krenuo u rat. Međutim uhapšena je 10. septembra 1914. godine i dva dana kasnije streljana po kratkom postupku sa još pet meštana, taoca.

Izložba Danica Jovanović  i događaji autorke dr Jasne Кujundžić Jovanov u Maloj galeriji Кulturnog centra Inđija otkriva opus jedne od najznačajnijih srpskih slikarki s početka 20. veka, kao i njen neobičan životni put, interesovanja i planove za budućnost. Takođe, ova postavka pokazuje koliko je važno da lokalno okruženje shvati značaj i čuva sećanja na velike ljude koji su ponikli tu, u njihovom susedstvu. Izložba je otvorena  22 oktobra 2022.godine i predstavlja stalnu postavku Galerije.

Please follow and like us:
Pin Share
Podelite sa prijateljima: