Na pola puta između Inđije i Novih Karlovaca, odnosno Sasa više od 200 godina leži svetinja koja poslednjih nekoliko godina privlači sve veću pažnju posetilaca.

Crkva Svetog apostola i jevanđeliste Marka u narodu poznata kao Vodice, za razliku od fruškogorskih manastira ušuškanih u brdovitom krajoliku , našla se ni manje ni više nego u sremskim njivama.

Prema predanju na ovom mestu oko 1880. godine slepi dečak po imenu Marko, koji je zalutao među njivama naišao je na izvor. Na tom izvoru su mu se ukazali Presveta Bogorodica i Sveti Marko.

Čobani koji su tuda naišli sa svojim stadom bili su svedoci čuda, jer je dečak nakon umivanja na izvoru progledao. Od tada nosi naziv Vodice. Crkva je podignuta 1883. godine, a osveštao ju je patrijarh German.

Otac Aleksandar iz Novih Karlovaca je uz pomoć svoje supruge Jelisavete Perside podigao ovu crkvicu koja je obnovljena dolaskom brata Đorđa i njegove sestre u Hristu, kasnije monahinje Emilije.

Svetinja je obnovljena pre par godina uz pomoć vernika i po blagoslovu vladike Vasilija a početkom leta 2011. godine uz blagoslov Srpske pravoslavne crkve crkva na Vodicama dobila status manastira Svetog Marka.

Please follow and like us:
Pin Share
Podelite sa prijateljima: