Čortanovci ponosni na Andru Jovića

Inđijsko selo Čortanovci na daleko je čuveno je po brojnim znamenitostima, pre svega po vili Stanović, zatim po izletištu Kozarica, rimskom utrđenju Castra Herkulis i mnogobrojnim kulturno-istorijskim spomenicima.

Međutim, među narodom je malo poznato da ovo selo nosi epitet “olimpijsko selo” jer se tamo nekoliko godina za redom organizovao olimpijski dan u čast najpoznatijem čortanovčaninu Andriji Andri Joviću.  

Rođen je u Čortanovcima 1877. godine a sahranjen u istom mestu 1945. godine. Kao svestrana ličnost, pored svoje struke mašinskog inženjera za železnicu, imao je i pokazivao neverovatnu ljubav prema sportu, pogotovo prema fudbalu i atletici.

Tokom školovanja i boravka u Nemačkoj, Austriji i Mađarskoj bavio se sportom. Igrao je fudbal u berlinskoj “Viktoriji”. Posle samo dve godine po dolasku u Beograd aktivno se uključuje u sportski život, tako da je 1911. osnovao Beogradski sportski klub – BSK. Zbog zasluga u radu BSK-a izabran je za počasnog člana ovog kluba – doživotno. 1911. pristupio je Sportskom olimpijskom klubu kao šef sekcije za laku atletiku.

Na Olimpijskim igrama u Stokholmu 1912. učestvovao je kao stručni vođa prvih olimpijaca Srbije atletičara Dušana Miloševića i Dragutina Tomaševića. U Stokholmu, na Olimpijadi postao je član Međunarodnog olimpijskog komiteta Kraljevine Srbije.

Zahvaljujući njemu i aktivnostima ostalog rukovodstva Srbija je 4. jula 1912. primljena u Međunarodni olimpijski komitet. Kad i gde se ukazala potreba da pomogne sportu Andra je bio tu. Svojim ličnim sredstvima doprineo je izgradnji stadiona BSK na Topčiderskom brdu. Za vreme službovanja u Mariboru od 1929. do 1936. igrao je značajnu ulogu u izgradnji gradskog stadiona.

Osnovao je u Čortanovcima 1939. Čortanovački sportski klub ČSK i bio njegov pokrovitelj. Obišao je celu Evropu i stekao širok krug poznanika i prijatelja. Posle penzionisanja vraća se iz Beograda u Čortanovce gde ostaje do kraja života 1945. godine.

Podelite sa prijateljima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *