Agencija za ruralni razvoj- servis poljoprivrednika

Agencija za ruralni razvoj- servis poljoprivrednika

Biti poljoprivrednik u današnje vreme nije nimalo lak posao. Rad pod otvorenim nebom gde vremenske prilike diktiraju prinose, niske otkupne cene gotovih proizvoda i konstantna ulaganja dovode do toga da su poljoprivredni proizvođači stalno u neizvesnosti i strepe za svoj posao.Da ima sjajnih primera pokazuju u Inđiji gde uspešno posluje Agencija za ruralni razvoj –servis poljoprivrednika koja je na usluzi svim korisnicima. Kroz svakodnevnu komunikaciju sa poljoprivrednicima sagledavaju se problemi sa kojima se suočavaju proizvođači i pronalaze najbolja rešenja.

-Da bi važne agrarne informacije stigle do svakog proizvođača osmišljen je specijalni program u vidu SMS poruka koje šaljemo poljoprivrednicima. Kako bi u svakom trenutku bili obavešteni o aktuelnim republičkim, pokrajinskim i opštinskim konkursima umrežili smo ih u našu bazu podataka, te na taj način informacije stižu do njih kaže Ivana Pejović Ševrt, direktorica Agencije za ruralni razvoj u Inđiji i navodi da se blizu 2.000 gazdinstava nalazi u njihovoj bazi podataka.

Agencija za ruralni razvoj- servis poljoprivrednika

Agencija pomaže poljoprivrednicima i prilikom pripreme dokumentacije za sve vrste konkursa a veliki broj proizvođača svakodnevno kuca na njihova vrata. U Agenciji podsećaju na informaciju da je za tekuću godinu iz opštinske kase opredeljeno 28 miliona dinara kroz Fond za poljoprivredu, a to je 4 miliona dinara više nego prošle godine.

-U skladu sa predviđenim sredstvima imamo meru koje se odnosi na veštačko osemenjavanje, a radi se o povraćaju sredstava u iznosu od 100 odsto. Za ovu meru smo predvideli ukupno tri miliona dinara, jer su u prošloj godini poljoprivrednici pokazali veliko interesovanje. Sledeća mera se odnosi na kreditnu podršku, odnosno subvencionisanje kamate 80 posto, a za ove namene smo predvideli oko 4 miliona dinara kaže direktorica.

Govoreći o drugim merama ruralnog razvoja, odnosno investicijama u fizička sredstva poljoprivrednih gazdinstava i ove godine će se subvencionisati nabavka priključne mehanizacije kao i pčelinjih društava i opreme. Iznos podsticaja se kreće od 30 do 50 odsto u zavisnosti od stanja i položaja gazdinstva, a opredeljeno je ukupno 13 miliona dinara.

Agencija za ruralni razvoj- servis poljoprivrednika

-Kada je reč o meri koja se odnosi na osiguranje useva, ona ostaje i ove godine jer smo imali veliko interesovanje poljoprivrednika i pokazala se kao vrlo uspešna. Uskoro ćemo organizovati prezentaciju programa i mera koje smo predvideli, tako da će svi zainteresovani moći da dobiju više informacija kaže ona i poručuje na kraju razgovora.

-Naša je obaveza da sve poljoprivrednike informišemo na vreme kako bi svako gazdinstvo i poljoprivrednik, bez obzira na kulturu koji uzgaja, imao pravo da konkuriše. Mi ne pravimo razliku između malih i velikih poljoprivrednika, niti gledamo koliko ko zemlje obrađuje, jer svi imaju jednaka prava da dobiju podsticaje.

Podelite sa prijateljima:

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.