Danas slavimo Međunarodni dan žena poznatiji kao Osmi mart, praznik posvećen svim dama, a na današnji dan dogodili su se i drugi značajni događaji.


Osmi mart  nastao je kao dan sećanja na borbu za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena i muškaraca.

Godine 1908. u Njujorku, 15.000 žena izašlo je u protestnu šetnju, zahtevajući bolje plate, kraći radni dan i pravo glasa. Ovaj talas nezadovoljstva uzburkavao je američko društvo i naredne godine, na inicijativu Socijalističke partije Amerike, 28. februara 1909. obeležen je prvi Dan žena.

Foto: Klara Cetkin

Prve javne demonstracije žena zaposlenih u industriji odeće i tekstila dogodile su se mnogo ranije, 8. marta 1857. u Njujorku. Tekstilne radnice su protestvovale zbog loših radnih uslova i niskih plata.

Demonstrante je rasterala policija, a dva meseca kasnije, te iste žene su osnovale sindikat. Dan žena se obeležava i kao uspomena na požar u tekstilnoj fabrici “Triangle Shirtwaist”, koji se dogodio u Njujorku 1911. godine, a toga dana poginulo je preko 140 žena.

Avgusta 1909. godine organizovana je Međunarodna konferencija žena socijalističke Druge internacionale. Inspirisana američkim događajem, Nemica Luiz Cic predložila organizovanje Međunarodnog dana žene.

Luiz Cic nije svoje ideje sprovela u delo, a inicijativu za taj praznik preuzela je nemačka feministkinja i komunistkinja  Klara Cetkin.

 

Ona se borila za prava žena od 1889. godine, a predlog je javno iznela tog avgusta u narodnoj kući, danas poznatoj kao Ungdomshuset.

Ovaj praznik je prihvaćen u svim socijalističkim zemljama nakon što je Aleksandra Kolontaj ubedila Lenjina da ovaj praznik prihvati kao državni. Tu praksu je preuzela i posleratna SSSR i njene saveznice, uključujući i SFRJ.

Prva proslava u našoj zemlji održana je u Beogradu, u tadašnjem Narodnom domu, 1914. godine.

Međunarodni dan žena je kao osmi mart – po prvi put tačno određeni datum, prihvaćen 1917. godine. Ujedinjene nacije su od 1975. godine, koju su proglasile za Međunarodnu godinu žena i službeno počele obeležavati Međunarodni dan žena.

Danas mnoge organizacije u svetu obeležavaju Međunarodni dan žena demonstracijama, predavanjima i akcijama sa ciljem promovisanja ravnopravnosti i daljeg unapređenja ženskih i ljudskih prava. A neke se nastoje izboriti da postane državni praznik u zemljama u kojima to još nije.

Ženama se danas u mnogim državama uobičajeno uz čestitku daruje cveće.

Please follow and like us:
Pin Share
Podelite sa prijateljima: