Prva škola u Maradiku na srpskom jeziku otvorena je 1826. godine, a početkom 20. veka se otvara i škola na mađarskom jeziku.

1905. godine, u knjizi Karlovačke Mitropolije, u Maradiku se nalazi čak četiri škole: srpska takozvana Fruškogorska, jedna rimokatoličko-komunalna, mađarska veroispovedna i evangelističko-reformatorska ispovedna škola.

Škola je neprekidno radila i za vreme drugog svetskog rata. Nakon toga 1959/60. godine škola prerasta iz petogodišnje u osmogodišnju, a od 1978. godine pri školi se otvara i predškolsko odeljenje.

Od 1969. godine dograđen je novi deo školske zgrade i fiskulturna sala, te godine škola počinje da nosi ime OŠ „Branko Radičević“, za proslavu dana škole izabran je 15. mart a prva proslava je održana 1977. godine.

Tri godine kasnije se gasi odeljenje sa nastavom na mađarskom jeziku od prvog do četvrtog razreda, koje se obnavlja u školskoj 2015/2016 godini.

Školu pohađa nešto više od 180 đaka, raspoređenih u devet odeljenja na srpskom jeziku i dva kombinovana na mađarskom jeziku. U školi je zaposleno 24 nastavnika i 10 vannastavnog osoblja.
Svake godine proslavljaju školsku slavu Svetog Savu 27. januara i Dan škole, 15. marta kada svi učenici škole uzimaju učešće u priredbi da bi predstavili sve jezike koje se uče u školi kao njihovu specifičnost.

Škola poseduje nov kabinet informatike sa 11 radnih mesta, kabinet istorije/geografije, kabinet biologije/hemije, radionicu za tehničko obrazovanje, dok su ostale učionice opšte namene.

Škola funkcioniše u dve smene, u jednoj smeni su učenici od prvog do četvrtog razreda i kombinovana odeljenja, dok su u drugoj smeni učenici od petog do osmog razreda.

Kombinovano odeljenje je uveden pre par godina na inicijativu roditelja a ideju je podržao Pokrajinski sekretarijat za upravu, propise i nacionalne manjine uz saglasnost Ministarstva prosvete.

Please follow and like us:
Pin Share
Podelite sa prijateljima: