Najčuvenija gastronomska manifestacija u okruženju “Gastro Srem”, ali ovoga puta u zimskom ambijentu i novogodišnjoj čaroliji biće organizovan na staropazovačkom Trgu od 29. do 31. decembra. Svoju bogatu gastro ponudu, suhomesnate proizvode, suvenire, vina, rakije, sireve, med i kolače predstaviće brojni proizvođači.

Podsećamo, Gastro Srem je prethodno trebao biti organizovan početkom septembra, ali je zbog mera predostrožnosti u tom periodu i afričke kuge svinja manifestacija odložena. Organizatori iz Turističke organizacije opštine Stara Pazova pozivaju sve posetioce da dođu i uživaju u bogatom programu.

Gastronomska kultura je neodvojivi deo kulturne baštine svakog naroda, sremska kuhinja se razlikuje od kuhinja ostalih delova Srbije. Zahvaljujući srednje – evropskom uticaju pre svega nemačkom, austrijskom, mađarskom i slovačkom. Savremeno doba donelo je velike promene gde se gube tradicionalni načini ishrane ali zato je tu „Gastro Srem“, kao jedinstvena manifestacija na ovom prostoru koja će kroz bogatu gastronomsku, kulturnu, turističku i edukativnu ponudu spojiti tradicionalno i savremeno doba.

Manifestacija će posetiocima dočarati ambijentalnu sredinu, kroz gastronomiju na jedan sofisticiran način i prikazati kulturno istorijsko nasleđe Srema.

Učesnici su poljoprivredna gazdinstva – proizvođači mesnih i mlečnih proizvoda, udruženja žena iz Srema ali i udruženja iz Slovačke i Mađarske, vinarije, umetničke radionice, proizvođači meda, rakije i bombondžije, a takođe očekujemo goste iz cele Srbije. Takođe će nam se predstaviti brojni umetnici iz različitih oblasti kulture iz Srema, koji će kroz bogat kulturno umetnički program dočarati slikom, pesmom i rečju bogatstvo vinskog, žitnog i svinjskog Srema.

U okviru gastronomskih radionica za decu i odrasle, organizovano će biti i takmičenje u pripremanju tradicionalnih jela. Izlagači će imati radionice za edukaciju proizvođača u domaćoj radinosti, kako bi se podigao kvalitet proizvoda i usluga koji se nude posetiocima.

Očekujemo da svima koji posete manifestaciju što vernije prenesemo autentičan duh i atmosferu naše regije kroz gastronomiju, kulturne i turističke vrednosti.

Izvor: gastrosrem.rs

Please follow and like us:
Pin Share
Podelite sa prijateljima: