Žene “Vile” iz Maradika spremaju Uskrs sa decom iz škole

Žene članice Udruženja “Vilin salaš” iz Maradika ne prestaju da oduševljavaju sa njihovim idejama, te su početkom marta organizovale igranku na kojoj su prikupljena sredstva utrošile za kupovinu materijala  za uskršnje radionice sa decom iz OŠ”Branko Radičević” iz Maradika.

-Radionice su počele 10.marta i održavaju se u prostorijama škole, zbog nemogućnosti odlaska na salaš. Nabavile smo pamučna jednobojna i dezenirana pamučna platna. Prvi razred i učiteljica Dragana Andjelković su veoma kreativno ukrasili šivene zeke. Vezali su mašne, pravili bombice od vunice koji su lepili kao repić, sekli vunicu i pravili brkove, lepili dugmiće kao okice kaže Branka Pešelj Lihvarček predsednica Udruženja „Vilin sala“ i kaže:

-Predškolsko odeljenje i vaspitačica Sandra Zekić su sa oduševljenjem prihvatili našu ideju i pitali da se uključe u projekat. Kada su videli zeke pitali su za saradnju i naravno da smo prihvatili. Deca su bila oduševljena, a  radost se najbolje mogla videti na njihovim radovima. Bombice od vunice su dodate još kao frizura,pletenje pletenica od vunice,suknje i haljine od vunice. Moram da istaknem da su sva deca uključena u projekat i da su veoma kreativna i radna ističe Branka.

-Projekat je nastavljen te smo imali radionicu i sa učenicima drugog razreda i njihovom učiteljicom Violetom Kijački.Osmislili smo radove kao podmetače za doručak i da zašiju aplikacije koje su uradili na temu Uskrsa. Na ovoj radionici je bilo veoma radno i takmičarski kaže predsednica udruženja sa radošću najavljuje niz novih radionica u školi.

-U planu je još nekoliko radionica koje su zakazane za 19. mart 21. i 23. i to sa sa decom predškolskog, trećeg i četvrtog razreda. Oni će raditi prišivanje motiva na šivenu jastučnicu i dekupaž na kartonskoj činijici.

-Radionice se proširuju izvan našeg sela i škole te smo dogovorile radionicu u u osnovnoj školi „Braća Grulović“ u Beški za 27.mart kaže ona.

Kako na kraju poručuje Branka Vila ovog proleća u kreativne radionice će biti uključeno 120 dece.

-Jako smo zadovoljne podrškom direktora škole,posrednim i neposrednim učesnicima na igranci, nastavničkom osoblju i dragoj deci. Zajedno se dogovaramo kroz rad o novim akcijama i svi  s nestrpljenjem čekamo lepo vreme i odlazak i druženje na “Vilinom salasu” kaže predsednica Udruženja žena.

“Vile” su do sada organizovale brojne projekte sa đacima a samo neke od njih su: “Viline eko torbe”, “Vilini eko jastuci”, “Upoznajte tradiciju na Vilinom salašu”, “Promeni naviku-vilinom eko torbom kreni u nabavku” i mnoge druge.

Vilin salaš se nalazi na svega nekoliko kilometara od inđijskog sela Maradik, u podnožju fruškogorskih planina, nedaleko od svetinja i manastira. Star više od dva veka, ovaj kućerak u Sremu čuva tradiciju, a posle više decenija, zalaganjem vrednih žena iz Maradika,  dobija svoju pravu namenu i postaje sedište udruženja žena. Žene-vile, kako sebe nazivaju, postavile su cilj da se angažuju na razvoju seoskog turizma, negovanju kulture i tradicije, razvoju ruralnog područja fruškogorskog podneblja, razvoju svesti i organizovanju edukacija o značaju unapređenja sela, unapređivanje zaštite životne sredine, edukaciju građana, a posebno dece i mladih. To su i pokazale kroz niz edukativnih i kreativnih radionica koje su organizovale prethodnih godina sa decom iz Maradika.

Podelite sa prijateljima:
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *