Posle prvog poluvremena u Vili Stanković u Čortanovcima završenog u julu, osmi međunarodni Šekspir festival zaokružiće gostovanje čuvenog italijanskog „Makbeta“ 16. oktobra u Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu.


Povodom najave gostovanja predstave „Makbet“, u režiji Alesandra Sere, u izvođenju Sardegna Teatro / Compagnia TEATROPERSONA iz Italije, potpisan je Protokol o saradnji između Šekspir festivala i Srpskog narodnog pozorišta. Prema rečima Nikite Milivojevića, osnivača Šekspir festivala, ovo svojevrsno izvođenje Magbeta zahtevalo je i tehnički i umetnički da bude odigrano na zatvorenoj sceni, a ne kao što je uobičajeno u Čortanovcima, u vili „Stanković“, na otvorenom. Stoga se predstava izvodi u subotu, 16. oktobra 2021, na sceni „Jovan Đorđević“ u 20.00 časova.

Šekspirov „Makbet“ u Serinoj režiji prožet je drevnim tradicijama Sardinije, izveden na sardinskom jeziku i, prema elizabetanskoj tradiciji – u izvođenju muškog glumačkog ansambla.

Predstava je dobila najznačaniju italijansku nagradu u oblasti izvođačkih umetnosti, svojevrsnog Oskara italijanskog teatra – The Premio Ubu Award 2017. Snažnim utiskom karnevalskih zvukova Sardinije, ritmova, maski, reditelj kombinuje elizabetansku i sardinsku tradiciju i stvara snažnu predstavu koja Šekspira pretvara u ritual, lokalni jezik, ritam. Predstava „Makbet“ je od 2017. godine gostovala širom sveta ( Barbikan centar London, Hong Кong festival, Sibiu festival, Platonov festival Rusija, Festval svetskog kazališta Zagreb …).

Prema planovima, Šekspir festival će se od ove godine pa u budućnosti izvoditi u dva termina – krajem juna, odnosno početkom jula, kao što je uobičajeno, ali i s početka pozorišne sezone, najverovatnije tokom oktobra.

Foto: Srđan Doroški

 

U okviru potpisanog Protokola o saradnji između Šekspir festivala i SNP-a, bilo je reči, ne samo o podršci koju Festival ima od SNP-a, nego je najavljena i koprodukcija koja treba da bude realizovana sledeće godine, a u pitanju je Šekspirova tragedija Makbet koju će režirati Nikita Milivojević.

Na konferenciji povodom potpisivanja Protokola medijima su se obratili Nikita Milivojević, direktor i osnivač Šekspir festivala, Dragana Milošević, pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama i Zoran Đerić, upravnik Srpskog narodnog pozorišta.

Pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević, istakla je da je Pokrajina, kao osnivač mnogih kulturnih institucija, nezaobilazna podrška i Šekspir festivalu, ali i svim kulurnim ostvarenjima i saradnjama, budući da kultura predstavlja neiscrpnu blagotvornu moć društva.

Pokrovitelji Šekspir festivala su Pokrajinski sekretarijat za kulturu i javno informisanje, opština Inđija, Ministarstvo kulture i informisanja, Grad Novi Sad, UNIQA osiguranje.

Partneri Šekspir festivala su, osim Srpskog narodnog pozorišta, Akademija umetnosti Novi Sad, ArtFrakcija (Inđija), Evropski pokret u Srbiji, Fondacija Balkankult, TradeUnique Inđija, Atelje vina „Šapat“ (Stari Slankamen).

Ulaznice za predstavu Makbet su u prodaji na Biletarnici SNP-a, a na ovom linku nalazi se spisak svih prodajnih mesta TICКETS-a gde se ulaznice takođe mogu kupiti.

Obezbeđen je organizovan prevoz za publiku iz Beograda. Povratna karta se može kupiti na svim prodajnim mestima Tickets-a po ceni od 300 dinara.

Fotografije: Srđan Doroški

Please follow and like us:
Pin Share
Podelite sa prijateljima: