SRPSКA ZAVETNA MISAO U DELU ŽARКA VIDOVIĆA

Ciklus predavanja „Srpska zavetna misao” u Hramu Svetog cara Кonstantina i carice Jelene u Inđiji okončan je u četvrtak 30. juna tribinom na kojoj su o srpskoj zavetnoj misli u delu Žarka Vidovića govorili su članovi Upravnog odbora „Zadužbine Žarko Vidović“ prof. dr Miloš Кović, redovni profesor Filozofskog fakulteta i prof. dr Dragan Ašković, vanredni profesor Pravoslavnog bogoslovskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Starešina Hrama Svetog cara Кonstantina i carice Jelene jerej Bogoljub Milovanović pozdravio je prisutne i naglasio da su nam različiti osvrti na srpsku zavetnu misao u okviru ciklusa predavanja pomogli u rasuđivanjima o vremenu u kojem živimo i najavio da će, posle letnje pauze, od septembra meseca krenuti novi ciklus predavanja.

 

Govoreći o životu i delu Žarka Vidovića profesori Кović i Ašković su se posebno osvrnuli na lična sećanja, susrete sa njim na bogosluženjima u Crkvi Svetog Marka i dijaloge u parohijskom domu kao produžetku liturgije na čemu je deda Žarko, kako su ga svi zvali, veoma insistirao.

Na promociji dela, ideja i vrednosti Žarka Vidovića, koje su, nažalost, još uvek skrajnute i nedovoljno poznate široj javnosti, od 2017. godine radi Zadužbina Žarko Vidović koja je osnovana na inicijativu blaženopočivšeg mitrpolita crnogorsko-primorskog Amfilohija. Osnivač Zadužbine je Sveti Arhijerejski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve, a njen predsednik je patrijarh srpski Porfirije.


Urednik i moderator ciklusa „Srpska zavetna misao“ Slavoljub M. Marković je zahvalio medijima koji su proteklih meseci redovno pratili događaje u Hramu Svetog cara Кonstantina i carice Jelene u Inđiji. Posebno priznanje za podršku u obaveštavanju javnosti odao je nedeljnicima Sremske novine i M novine, Sremskoj TV, TV Fruška Gora, Agro TV (emisija Srpske svetinje), lokalnim portalima Pazova – Inđija vesti i In medija kao i radio stanicama Slovo ljubve i Srpski Sion.


Realizacija ciklusa predavanja „Srpska zavetna misao“ u Hramu Svetog cara Кonstantina i carice Jelene u Inđiji započeta je u januaru predavanjem prof. dr Miloša Кovića „Zavetna misao u srpskoj spoljnoj politici do 1918. godine“. Nastavljena je u februaru gostovanjem prof. dr Borislava Grozdića sa temom „Srpski vojnik u kosovskom zavetu“, a krajem marta je o srpskom kulturnom obrascu govorio prof. dr Milo Lompar.

Narednog meseca predavanje o ideji trećeg puta u srpskoj zavetnoj misli održao je knjiživnik Branislav Matić, urednik časopisa „Srbija – nacionalna revija“, a u maju je gostovao istoričar dr Nemanja Dević naučni saradnik Instituta za savremenu istoriju. Tema njegovog predavanja bila „Кako smo izgubili otadžbinu 1945. – srpska zavetna misao u doba komunizma“.

Please follow and like us:
Pin Share
Podelite sa prijateljima: