Za potrebe nemačke kompanije „MTU“, jednog od najvećih avio lidera u svetu, u Tehničkoj školi u Staroj Pazovi će, od sledeće godine, biti otvoreni novi obrazovni profili po dualnom modelu: bravar–zavarivač i operater mašinske obrade.

U cilju doprinosa lokalnoj zajednici u kojoj posluje i stvaranja adekvatnih kadrova ova kompanija će pomoći tehničko opremanje radionice za nastavu, što je i bila tema razgovora predstavnika Ministarstva prosvete, Opštine Stara Pazova, Vazduhoplovne akademije, Tehničke škole i predstavnika kompanije „MTU“.

Foto: Đorđe Radinović, predsednik opštine Stara Pazova

Povodom ovog, za Pazovu i region veoma značajnog projekta, Đorđe Radinović, predsednik Opštine Stara Pazova je naglasio da je kompanija  MTU aero Enginess odličan primer kompanije, koja direktno komunicira sa lokalnom zajednicom i nastupa sa velikim profesionalizmom strateški razmišljajući za godine koje dolaze, i zatim dodao:

-Zahvaljujući kompaniji „MTU“, a uz podršku resornog ministarstva pazovačka Tehnička škola će vrlo brzo početi da funkcioniše u skladu sa novim vidovima obrazovanja, ovo je od velikog značaja za mlade ljude, koji žele da grade svoju karijeru i budućnost u svojoj Opštini, odmah po završetku obrazovanja istakao je predsednik.

Reiner Beker, direktor MTU Maintanance Serbia je poručio:

-Sa velikim zadovoljstvom uložićemo 1,5 miliona evra u stručnu školu ovde u Staroj Pazovi. U okviru ove srednje škole uključićemo se u renoviranje i opremanje radionica, što neće praktično doprineti samo našoj kompaniji već i ostalim kompanijama koje su potrebne za naše poslovanje.

Kompanija MTU je započela svoje poslovanje u Srbiji pre dve godine. Koristi naprednu tehnologiju za koju je potreban stručan kadar te zato ulaže u obrazovanje i obuku, kako mladih tako i starijih. Važno je napomenuti da su, u prethodnom periodu u saradnji sa Ministarstvom obrazovanja, otvoreni i novi obrazovni profili u Beogradu sa ciljem da učenici dobiju funkcionalno obrazovanje i da kao kadrovi budu odmah zapošljivi po završetku školovanja.

Gabrijela Grujić, pomoćnik ministra prosvete je prilikom sastanka istakla:

-Naši učenici će imati priliku da uče na najsavremenijoj opremi. Onog trenutka kada završe svoje formalno obrazovanje po dualnom modelu realizacije nastave, će biti spremni da odmah uđu u proizvodni proces, jedne ovako ugledne kompanije.

-U ovom školskom centru u Staroj Pazovi koji oprema kompanija „MTU“, imaćemo mogućnost da vršimo različite vidove obuka, gde će se vršiti i formalno i neformalno obrazovanje, a svi zainteresovani u opštini Stara Pazova, mogu u narednom periodu prisustvovati obukama.“

Doprinos staropazovačke lokalne samouprave unapređenju školstva u proteklom peiodu takođe ima veliki značaj, a projekat sa kompanijom MTU je samo jedan segment u kome Opština aktivno učestvuje.

Pored ostalih podrazumevanih procedura Opština je za realizaciju pomenutog posla izradila i projekat za rekonstrukciju radionice Tehničke škole, koja počinje uskoro, a u najavi je i velika investicija izgradnje nove škole namenjene obrazovanju stručnih kadrova za privredu u opštini Stara Pazova.

Dolaskom kompanije „MTU“, otvaraju se vrata i svim drugim partnerskim kompanijama, što će doprineti još većem razvoju privrede, kako u staropazovačkoj Opštini tako i u regionu.

Izvor: Opština Stara Pazova

Please follow and like us:
Pin Share
Podelite sa prijateljima: