U sredu, 24. februara, u velikoj sali Kulturnog centra zakazana je obuka poljoprivrednika za korišćenje digitalne aplikacijeAgroLife za upravljanje poljoprivrednim zemljištem i podataka sa meteo stanica.

Aplikacija je besplatna i pomoću nje poljoprivrednici će lakše upravljati zakupljenim zemljištem. Osnovne prednosti su lakša kontrola i planiranje poljoprivrednom proizvodnjom, racionalizacija troškova, precizna vremenska prognoza i predviđanje aktivnosti u skladu sa njom i drugo.

Senzori meteo-stanica prate temperaturu i vlažnost vazduha i zemljišta, jačinu vetrova, vlažnost lista i količinu padavina u realnom vremenu, a svi prikupljeni podaci biće dostupni i do godinu dana unazad.

naslovJedneVesti

U praćenje je uključeno i zdravstveno stanje kultura na pojedinačnim parcelama i razvoj infekcija koje mogu uticati na kvalitet proizvodnje.

Upotreba AgroLife aplikacije namenjena je prvenstveno zakupcima državnog zemljišta kojim upravljaju lokalne samouprave, kako bi se uz prikupljanje više informacija o upotrebi sprečila degradacija njiva i povećalo zadovoljstvo korisnika. Aplikacija je dostupna i besplatna i za sve vlasnike privatnih gazdinstava kao i veb stranica sa pregledom podataka koje ove meteo-stanice obrađuju.

Inače, ova investicija iznosi 49.560 evra sa pdv-om i deo je projekta „Digitalizacija opštinskog upravljanja zemljištem“ podržanog od strane Otvorenog regionalnog fonda za jugoistočnu Evropu-Modernizacija komunalnih usluga, a kroz program Nemačkog saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju i razvoj.

Ugovor o realizaciji je potpisan u junu prošle godine između NALED-a i Opštine Inđija. Ceo iznos finansiran je bez učešća opštinskih novčanih sredstava.

 

Please follow and like us:
Pin Share
Podelite sa prijateljima: